95 éve született a rock’n roll mestere Chuck Berry

Charles Edwards Anderson „Chuck” Berry amerikai gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége ezen a napon született 1926-ban, az Egyesült Államok-beli Saint Louisban. A rock nagy nevei mind tőle tanultak, a csak rá jellemző ún. kacsajárást „duckwalking” is ő hozta köztudatba.

Már egészen kiskorától a zene bűvöletében élt, középiskolásként barátaival klubokban léptek fel. Érettségi előtt fegyveres rablásért őrizetbe vették 1944-ben Kansas Cityben. 10 évet kapott, de jó magaviselet miatt nem sokkal 21. születésnapja előtt szabadult. Az amerikai híres aranykorban 1955-ben Chicagóban találkozott Muddy Watersszel, aki bemutatta több producernek és kiadónak. Az örökzölddé vált Maybellene című slágere révén Chuck Berry volt az első fekete előadóművész, akinek sikerült betörnie a popzene piacára. Ettől a ponttól kezdve két éven keresztül folyamatosan írta a rock and roll számokat, de a siker csak váratott magára egészen az 1957-es "School Days"-ig, amivel a lázadó tinédzserek egyik „alapművét” tette le az asztalra.

Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: rövid, gyors riffjei, dalszövegei a tinédzserekhez szólak. Dalainak nyelvezete egyszerű és kifejező volt. Ő volt az első dalszerző, aki szövegeiben új kifejezéseket, szójátékokat használt.

1957-től rengeteg koncertet adott. Turnézott Buddy Hollyval és Jerry Lee Lewisszal is. 1958-ban egy kiskorú megrontása miatt 3 évre ítélte a bíróság. A börtönben élte meg dalainak világhírét, aminek köszönhetően kiábrándult a zeneiparból. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járta a világot. 2017-ben, 90 évesen hunyt el.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben