A kaptárkövek csodálatos világa

Magyarország egyik legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak az úgynevezett kaptárkövek. Megtalálhatók Eger környékén, a Bükkalján, a Balaton-felvidéken és Pest-megyében is, így bárhol is laksz az országban, a közeledben biztos, hogy találni fogsz kaptárköveket!

Mi is az a kaptárkő? Ezek olyan sziklaalakzatok, melyekbe egykor mélyedéseket és fülkéket vájtak. A geológiai folyamatok hatására a legtöbb szikla kúp alakúvá vált, de vannak persze kivételek is. Annak idején persze más neveket is használtak rájuk, mint például a megalit kövek, a bálványkövek vagy a püspöksüveget. Már ezek az elnevezések is sokat mondanak, hát még ha egyes sziklaalakzatok elnevezését tekintjük meg: Ördögtorony, Kősárkány vagy Bábaszék. Mindezek olyan pogány kultuszhelyekre utaltak, melyet őseink nagy becsben tartottak és nagy szerepet kaptak rítusaikban.

A szakmabéliek persze ebben nem egyeznek meg, ugyanis a kaptárkövek eredeti funkciója a mai napig kérdéses. Úgy tűnik, hogy a kövek egy része pogány rítusoknak adtak otthont, ahol őseink áldozatokat is bemutathattak. A tál alakú mélyedésekbe edényeket helyezhettek, amelybe az isteneknek felajánlott ételt, gyümölcsöt vagy esetleg vért tettek. Használhatta ezt a pogány papság, gondolunk itt a táltosokra, sámánokra, jósokra vagy varázslókra is. A későbbi korok persze betiltottak mindenféle pogány rítust és csak a keresztény eszmék hódíthattak teret. Mások viszont abszolút nem értenek egyet ezekkel a magyarázatokkal és úgy gondolják, hogy inkább a méhészkedéssel hozhatók kapcsolatba a mélyedések. Eszerint az erdei méhészek ezekben a fülkékben tárolták a méheket. Bár kétségkívül ez az egyik legnépszerűbb elmélet, mégis sokan kétkedve fogadják, miszerint írásos emlékek sehol sincsenek sziklaméhészetről. Felvetődött továbbá a temetkezési hely is, hogy urnákba, dobozokba vagy bármiben, de az elhunytak hamvait a fülkékben helyezték el. Szerintünk mindegyik megoldás fedheti az igazságot, ugyanis a geológusok és a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a kaptárkövek más-más időszakban készültek és több hullámban. A legrégebbi úgy 400 körül, míg van olyan is, ami „csak” 1500 környékén, így az évszázadok alatt több nép is más-más dologra használhatta. Az avarok, a hunok, a szarmaták különböző elképzeléssel vehették igénybe a kaptárköveket.

Egyes kaptárkövek környékén még a vulkáni kőzetbe faragott helyiségeket is vájtak a környéken élők, amikben ülőhelyeket, tűzrakóhelyet vagy kemencét is felfedezhetünk. Mások viszont tágasabb karámokra emlékeztetnek, ahol állatokat tarthattak. Érdemes ezeket is megtekintenünk, mert olyan, mintha egy kisebb időutazásban vennénk részt.

Mint említettük, a kaptárkövek sokfelé megtekinthetők az országban. Eddig ugyanis több mint 100 sziklaalakzatot és legalább 564 fülkét fedeztek fel a kutatók. A legtöbbet Eger környékén találhatunk Szomolya község határában. Ezek közül is az egyik legismertebb és legszebb kaptárkő a Király széke, melynek oldalába több tucat fülke látható. Általában ezt a követ szokták a legtöbben lefotózni és számos albumban, könyvben helyet kaptak a róla készült fényképek. Az itteni kaptárköveket könnyen megközelíthetjük, mert tanösvény vezet hozzájuk. A helyszínt pár éve felújították és természetvédelmi területnek nyilvánították, ugyanis a hatvanas évek bányászatai miatt több kaptárkő is megsemmisült. Jelenleg 8 darab sziklát találhatunk itt összesen 117 fülkével, míg nem messze, Demjénnél is van 8 szikla, de már csak 36 fülkével. Nem hiába hívják a környéket Kaptár-völgynek vagy Kaptár-rétnek. Ha viszont nem Eger közelében lakunk, akkor Cserépváraljánál találhatjuk meg a legtöbb képződményt, gondolunk itt a Nyúl-völgy oldalára vagy a Csordás-völgyre. Aztán ott vannak a kaptárkövek Sirok keleti határa is, ahol az erdőből kimagaslik több sziklatorony a fák közül. Ezek egyikén találhatunk fülkét.

Akárhogyan is, de több mint 50 lelőhely van, ezek közül a legtöbb könnyen megközelíthető, és csak pár darab olyan, ami enyhén nehezebben; így egy családi kirándulást is szervezhetünk a kaptárkövek megtekintésére.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben