A Liszt-ünnepen fellép a punk költője, Patti Smith

A punk keresztanyjának Patti Smithnek első magyarországi koncertjére biztos sokan emlékeznek. 23 évvel ezelőtti fellépését úgy zárta a Sziget Fesztiválon hogy puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, majd azt a színpadon lévő egyik erősítőbe dobta. Október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt-ünnepen valódi kultszenzáció.

Patti Smitht röviden jellemezni lehetetlen. Könnyűzene-történeti ikon, a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója. Hatása nemcsak zenetörténeti kontextusban megkerülhetetlen, Patti ugyanis sokkal több mint egyszerű rocksztár: író, költő, előadóművész, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán sem. Egy valódi legenda.

50 éve debütáló első lemezének megjelenése előtt már többszörösen publikált költőnő volt, és azóta is számtalan kötete jelent meg. Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt az életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát egyébként pár évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. Budapesti koncertje a vájtfülűek számára valódi zenei csemegének ígérkezik.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben