A mézek jótékony hatásai

A hideg beköszöntével ismét egyre több mézet fogyasztunk. Jó a köhögésre, torokfájás ellen, de még annál is több, általános egészségmegőrző csodaszer.

Az ember már a kőkor óta előszeretettel fogyasztja a mézet, népszerűsége azóta sem lankad csökkent. Ízesítjük vele a teánkat, gyógyhatása pedig közismert, mely a benne található aminosavaknak, ásványi anyagoknak, vitaminoknak, enzimeknek, baktériumölő anyagoknak köszönhető. A különböző mézfajták színükben, állagukban, szagukban, hatóanyagaikban is eltérnek egymástól. A legnépszerűbb fajták a vegyes virágméz, akácméz, hársméz, repceméz, napraforgóméz.

-          Az akácméz fertőtlenítő hatású, ezért fogyasztása ajánlott torokfájás esetén. Magas vitamintartalma miatt tökéletes immunerősítő, valamint kalciumtartalma is kimagasló, ezért csontképzési zavarokra is jó hatással van. Vastartalma is magas, vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása.

-          A repceméz is jól használható torokfájás csillapítására, immunerősítésre, emellett az érzékeny gyomrot jól nyugtatja.

-          A napraforgóméz kiváló gyógyhatású vizelési nehézségek leküzdésére, prosztataproblémák enyhítésére.

-          A hársméz idegnyugtató hatású, valamint felsőlégúti hurut esetén is ajánlott fogyasztása.

-          Általános egészségmegőrzés céljából fogyasszunk vegyes virágmézet. Horzsolások, külső sérülésekre alkalmazva pedig kiváló baktériumölő hatással bír.

-          A jellegzetes, kesernyés ízű gesztenyeméz fogyasztása jó hatású kimerültség, legyengült állapot esetén.

-          Az álmatlanság leküzdésére pedig fogyasszunk levendulamézet.

-          Az eperméz vérszegénységre, a fenyőméz – ami egyébként nem virágnektárból, hanem a fenyőtetvek édes váladékából készül – tüdő- és hörgőbajokra jó.

Sokak kedvence még a lépes méz, ami megőrizte legősibb formáját, hiszen úgy kerül forgalomba, ahogyan azt a méhek előállították. A méhek a mézet a viaszfedéllel lezárt lépekben tárolják, ezek a lépek később feldarabolva kerülnek az üvegbe. A lépesméz minden része emberi fogyasztásra alkalmas, energiában gazdag és igen nagy biológiai értékkel bír. A lépesméz is gyógyhatású, remekül használható orrdugulás megszüntetésére vagy például homloküreg-gyulladás esetén.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben