A NASA most szombaton újra megpróbálja megkerülni a Holdat

A NASA szeptember 3-án megteszi második kísérletét „mega holdrakétájának” kilövésére – jelentette be az űrügynökség, néhány nappal azután, hogy a rakéta hajtóműhiba miatti első felszállási kísérlete meghiúsult.

Az Artemis 1 rakéta a hatszemélyes Orion kapszulából áll, amely a 30 emeletes Space Launch System (SLS) tetején helyezkedik el – amelyet „mega holdrakétának” neveztek el –, és az eredeti tervek szerint első útjára indul a Holdra és vissza. A mérnökök azonban nem tudták biztonságos hőmérsékletre hűteni a rakéta négy magfokozatú RS-25-ös hajtóműve egyikét az indításhoz. Ez a probléma, valamint a rossz időjárási viszonyok arra kényszerítették a NASA-t, hogy az űrszonda kétórás kilövési időszaka után mindössze két perccel lemondja az indítást - közölték a NASA illetékesei augusztus 30-án tartott keddi sajtótájékoztatón.

"A szombati kísérlet indítóállási ideje 14:17 helyi idő szerint" - mondta Mike Sarafin, a NASA Artemis küldetésének vezetője a keddi sajtótájékoztatón. A NASA illetékesei hozzátették, hogy ha a rakéta szombaton mégse szállna fel, akkor akár 48 órával később újabb kilövést is ütemezhetnek.

A NASA úgy tekint erre a repülésre, mint az elsőre a három küldetés közül, amelyek létfontosságú tesztágyak lesznek azon hardverek, szoftverek és földi rendszerek számára, amelyek egy napon az első embereket a Marsra és azon túlra szállítják majd. A soron következő, személyzet nélküli Artemis 1 tesztrepülést 2024-ben az Artemisz 2 és 2025/2026-ban az Artemisz 3 követi majd. Az Artemisz 2 ugyanazt az utat fogja megtenni, mint az Artemisz 1, de négyfős legénységgel, az Artemisz 3 pedig az első nőt és az első színes bőrű embert küldi majd a Hold déli pólusára.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben