A testbeszéd sok mindent elárul

Mivel gondolatolvasók nem vagyunk, így az illető tartása és testbeszéde sok mindent elárulhat. A testbeszéd meghamisítására nagyon profinak kell lenni, – sőt, szinte lehetetlen kitanulni - mert a mozdulatok teljesen ösztönösek és a legapróbb mikrojelzésekig terjednek.

Vannak persze olyan jelzések és alapvető gesztusok, amelyek az adott kultúrákra jellemzőek, így ezeket is érdemes figyelembe venni. Mindazonáltal vannak olyanok, amik globálisak. Gondoljunk például arra, amikor felfelé tartjuk a hüvelykujjunkat az igent, a rendbent jelenti a legtöbbünknél, de más helyeken trágár visszajelzés is lehet – például Új-Zélandon. Vizsgáljunk meg olyan testtartásokat, amik általános érvényűek és mindenkire alkalmazhatók. Így azt is láthatjuk, hogy egy randin vagy egy állásinterjún hogyan viszonyulhatnak hozzánk!

Biztos sokan megfigyelték már, amikor a gyerekek hazudnak, akkor talán még a kezüket is a szájuk elé teszik. Ugyanezt teszi a felnőtt is, egy kis módosítással: megdörzsöli az orrát! A szájeltakarás gesztusa tehát kortól függetlenül ugyanazt jelenti, még pedig, hogy nem mondunk igazat!

A másik, amit utólag is tudatosíthatunk magunkban, hogy ki hogyan viszonyul hozzánk, az a távolságtartás felmérése. Ez is kitűnő példája a testbeszédnek, hogy ki mennyire áll hozzánk közel vagy távol. A szakértők egyetértenek abban, hogy több zónára lehet szedni a dolgot:

  • A nyilvános zóna megfelelő távolsága több méter is lehet, ebbe bárki beletartozhat, aki a környezetünkben tartózkodik.

  • A társadalmi zóna 1-3 méter között mozog, például amikor egy étterembe a pultnál kérünk valamit vagy beszélünk valakivel, akit nem ismerünk.

  • A személyes zónádba – ami 45 cm és 1 méter között van – pedig már olyanokat engedsz csak be, akikben jobban megbízol és mondjuk a barátaidnak mondasz.

  • Az ez alatti zóna az intim zóna, ami természetesen a legfontosabb. Ide tartoznak a családtagok, a szerelmek és a legjobb barátok.

Most, hogy ezekkel tisztában vagy, biztos te is emlékezel olyan pillanatokra, amikor például egy buliban vagy egy bárban ismerkedtél. Lehettek olyanok az ellenkező nemből, akik megtartották az egy méteres távolságot, de amikor már perzselt köztetek a levegő, akkor rögtön közelebb is jött hozzád! Önként beengedett a személyes, jobbik esetben az intim zónájába. Természetesen van olyan, amikor azonos neművel ismerkedik az ember, akár egy haverkodás vagy egy üzleti kapcsolat révén. A férfiak a kézfogásukkal is sok mindent ki tudnak fejezi. Amikor mindkét fél tenyere teljesen függőlegesen érintkezik, az a tisztelet és az egyenlőség jele. Uralkodó lehet a másik felett viszont az, amikor az egyik fél a tenyerét a talaj felé, azaz lefelé fordítja, és ezzel mintegy lenyomja a másik kezét, akinek a tenyere viszont felfelé mutat. Ez a férfi irányítani akar, sőt, a keménykedők még meg is szorítják a másik férfi tenyerét, hogy jelezzék, ők az erősebbek.

A kezekkel sok mindent jelezhetünk még vagy jelezhetnek a számunkra. Például amikor valakivel beszélgetünk, de az keresztbe teszi maga elé a kezeit, az azt jelenti, hogy védekezni akar, azaz távolságtartó akár lenni tőlünk, vagy akár azzal kapcsolatban, amit mondunk neki. Az összefont kar tehát egy védőkorlátot alkot, ami negatív magatartás formát fejez ki. Szinten egy ilyen kartartás az, amikor mind a két kéz lefelé lóg és egyik kézfejüket megfogjuk a másik kezünkkel. Ez egyben önbizalomhiányt is jelez vagy némi bizalmatlanságot, és arra emlékeztethet bennünket, amikor a szüleink gyermekkorunkban megfogták a kezünket, amivel így megvédve éreztük magunkat.

Nem csak a kezekkel, de a lábbal is jelezhetünk sok mindent. Persze kényelmi szempontból is ülhetünk úgy, hogy lábaink keresztbe vannak, vagy hogy egyik lábunkat derékszögbe hajlítva feltesszük a másik térdünkre, de ennél bizonyos esetekben többről lehet szó. Itt megint a körülményektől és szituációktól függ, hogy mit is akar ez jelenteni a másik féltől. Ugyanúgy lehet védekezés, mint a keresztbe tett kéz, de jelenthet elégedetlenkedést is.

Sok mindent elárulhat az arcmimika vagy a fejtartás. Ha valaki szembe néz velünk, akkor az teljesen normális tartás, ha picit oldalra billenti a fejét az illető – ezt állatoknál is megfigyelték már – az egy érdeklődő gesztus. Ugyanígy igaz ez arra is, amikor nem mindegy, hogy valaki a szemünkbe néz, vagy amikor félrepillantva mond dolgokat, mert ez arra is utalhat, hogy nem mondott igazat.

Persze nem ismertethetünk itt minden testbeszédet, erre ugyanis külön szakkönyvek vannak, de ezekből a példákból is láthatjuk, hogy testünk olyat is elárul, amit verbálisan nem közlünk.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben