AMOK - Szent Vér

Az AMOK projekt 2004-ben j√∂tt l√©tre a g√≥tikus doom zen√©t j√°tsz√≥ Nevergreen oldalhajt√°sak√©nt. 2003-2004 t√°j√°n a Nevergreen-en bel√ľli elhideg√ľl√©s miatt Matl√°ry Mikl√≥s billentyŇĪs √©s Vladimir Rusińá git√°ros egy √ļj doom form√°ci√≥t √°ll√≠tott √∂ssze.

Az eleinte projektnek indul√≥ v√°llalkoz√°s Isp√°n Andr√°s basszusgit√°ros (ex-De√°k Bill Band, ex-Wisdom, Anguish Sublime, Pero Defformero, Szij√°rt√≥ Zsolt, stb‚Ķ), valamint a Szabadkai southern metalos The Southern Society soraib√≥l ismert N√©meth Attila dobos √©s Szloboda Tibor √©nekes csatlakoz√°s√°val hamar zenekarr√° nŇĎtte ki mag√°t. 

Az AMOK mind zeneileg, mind pedig sz√∂vegileg egyar√°nt hŇĪ maradt a Nevergreen nev√©vel f√©mjelzett ‚Äúbarb√°r‚ÄĚ doom vonal√°hoz. Dalaik, ak√°r az 1994-es Game Over albumukon hallott n√≥t√°ik egyenes, erŇĎsebb, egyben technik√°sabb √©s korszerŇĪbb folytat√°sai is lehetn√©nek. N√©vv√°laszt√°suk is az anyazenekar elsŇĎ album√°nak egyik legnagyobb klasszikus√°nak c√≠m√©bŇĎl fakad. A zenekar 2005 tavasz√°nak v√©g√©n jelentette meg elsŇĎ √©s egyetlen album√°t Szent v√©r c√≠mmel, ami a Hammer Records gondoz√°s√°ban l√°tta meg az Isten eg√©t. A lemezre 13 dal ker√ľlt fel k√∂zt√ľk a legend√°s √Āmok-kal, valamint a Radics B√©la ‚Äď Bencsik Samu nev√©hez k√∂thetŇĎ P. Box rock klasszikus√°nak A Z√∂ld, a B√≠bor, √©s A Fekete feldolgoz√°s√°val. A lemezt egy erŇĎs power doom n√≥ta A Halottl√°t√≥ ind√≠tja, ami jellegzetesen hozza az anya zenekarn√°l megszokott k√∂z√©ptemp√≥s g√≥tikus doom von√°s√ļ v√©na pump√°l√°sokat. De √ļgyan ezek a von√°sok l√ľktetnek (zengnek)az atmoszf√©rikusabb Szent V√©r erej√©ben, valamint az azt k√∂vettŇĎ Tony Martinos szabbatista √≠zeket k√≠n√°l√≥s √Čszaki F√©ny, illetve az epikusabb dallamvezet√©sŇĪ pog√°ny im√°juk, a Samanima √≥don goth/doom hang√ļlat√ļ, misztikus nagy zenekari var√°zs√°ban, amit m√©ni Paradise Lost feeling is beleng.


Az AMOK zenei univerzum√°ban ezek ut√°n egy olyan atmoszf√©r√°t kapunk, melyben a feszesebb, doomosabb elemek, t√©m√°k ker√ľlnek az elŇĎt√©rbe. Olyan dalaik, mint az √Ārny√©kharc, az Isten Teste, az Omnis Moriar, illetve a S√∂t√©t Hajnal, Feh√©r √Čj sz√∂vegeit hallgatva, olyan √©rz√©seink t√°madnak, mint ha csak egy r√©gi g√≥tikus reg√©ny sorait olvasn√°nk. Balj√≥slat√ļ hangulat√ļ dalaikban Szloboda Tibor robosztus, mark√°ns hangj√°val ŇĎsi √°tkokat kelt √©letre, akik mell√© k√≠s√©rŇĎk√©nt (k√≠s√©reties) komor, monumentalit√°s power doom √°radatot kapunk.

A lemez tov√°bbi dalai, mint A L√©lekrabl√≥, A Z√∂ld, A B√≠bor √Čs A Fekete (ami Matl√°ry Mikl√≥s jellegzetes billentyŇĪitŇĎl igaz√°n egyedi hangz√°st kapott), vagy a depresszi√≥s vonal√ļ Tested A Foly√≥ a g√≥tikus vonalra kanyarodnak vissza. Ennek erŇĎsebb vonal√°t folytatja a haraggal, megtorl√°ssal teli Az √Ātok √©s a g√≥tikusabb hat√°sokt√≥l kiss√© felbik√°zott √Āmok.


A Szent V√©r kellŇĎen egyes√≠ti a Nevergreen Matl√°ry-f√©le vonal√°nak minden st√≠lusjegy√©t. S√∂t√©t, g√≥tikus, misztikus √©s lenyŇĪg√∂zŇĎ. √Čs, ahogyan azt fentebb is √≠rtam hangz√°sban √©s hangulatilag is egyar√°nt t√∂k√©letesen hozza a Game Over m√©lys√©ges vil√°g√°t. Az AMOK zen√©j√©ben egy meglehetŇĎsen komor, monumentalit√°s komplex s√ļlyos egys√©get hozott l√©tre, amik a k√©sŇĎbbiekben a Nevergreen tov√°bbi albumain is kamatoztatva lettek. 2007 v√©g√©re a viszonyok rendezŇĎdtek az anya zenekaron bel√ľl, √©s ennek egyenes k√∂vetkezm√©nye lent a projekt inakt√≠vv√° v√°l√°sa.

Fáklya Rádió / Fémforgács

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Fel√ľgyeleti szerv: Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°g,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben