Böjtölő lányok a viktoriánus korban

A nők mindig is figyeltek az alakjukra, hogy vonzóak maradjanak a férfiak számára és hogy önmagukkal is meg legyenek elégedve. Számos ételt megvonnak a szervezetüktől, mert attól félnek, hogy meghíznak, de akad olyan is, aki egy-két napos böjtöt is tart és csak minimális ételt vesz magához. A dolog nem új keletű, viszont erős túlzásba estek anno a viktoriánus korban.

A viktoriánus kor Viktória királynő idejére értendő, aki 1837-től 1901-ig uralkodott az Egyesült Királyságban. Mindannyian láthattuk már ezt a korszakot legalább a filmekben, amikor is mindenféle fodros ruhákban és fűzőkben jártak a hölgyek az utcákon, esernyővel a kezükben. Ekkoriban terjedtek el a gőzhajók, a távírógépek és számos tudományos felfedezés is napvilágot látott.

Ennek a korszaknak egyik furcsaságai voltak a böjtölő lányok. A fáma szerint még a serdülőkor előtt megfogadták, hogy semmiféle ételt nem vesznek magukhoz nem csak napokon, de éveken keresztül. A keresztény hívők csodának tartották a dolgot, mert a történelem már sokszor igazolta, hogy egyes szentek hasonló böjtöléseken mentek keresztül. Természetesen arról nem lehetett szó, hogy mindegyik serdülő lány szent lenne, de törekedtek arra, hogy beírják magukat a történelembe.

Ami a legfurcsább, hogy nagyon sok esetben a szülők ezt még támogatták is, aminek aztán sok esetben halál lett a vége. Egy walesi származású leány, Sarah Jacob lett az egyik legismertebb böjtölő az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. A szülei elhíresztelték, hogy lányuk tíz éves kora óta semmilyen ételt nem evett, azonban a testsúlya mégis ugyanannyi maradt. Többen is jártak a házhoz, hogy csodájára járjanak a dolognak és senki sem látta, hogy a kis Sarah bármikor is evett volna. A sajtóban is híre ment a dolognak és azon nyomban meg akarták vizsgálni a lányt. A szülők persze beleegyezésüket adták és az egyik kórházba szállították, ahol négy nővér egy héten keresztül megfigyelés alatt tartotta. Kíváncsiak voltak, hogy nem-e csalásról van szó és hogy Sarah valójában titokban eszik. Soha nem tudták leleplezni, azonban jól látszott, hogy teste folyamatosan gyengül és a próba után alig egy héttel később elengedték. A szülőket értesítették, hogy azon nyomban etessék meg a lányt és hagyja el az állítólagos böjtölést, mert különben meg fog halni. Sarah édesanyja és édesapja azonban nem hallgatott az intő szóra, mondván, hogy lányuk eddig is kibírta étel nélkül. Napokkal később azonban meghalt, valószínűleg nem mert magához táplálékot venni. A boncoláskor kiderült, hogy Sarah titokban evett, még ha minimálisat is, egészen addig, amíg komoly megfigyelés alá nem vetették. A kórházban valószínűleg nem akart lebukni, utána pedig meg akart felelni a szülei elvárásainak. A szülőket bíróság elé vitték, ahol ártatlannak vallották magukat, de végül emberölésért börtönbe kerültek.

Még ez a hír sem tántorította el a lányokat a böjttől és több más halálesetet is okozott. 1881-ben Lenora Eatont még hirdették is, mint egy csodálatos leányt, aki evés nélkül is életben tud maradni. Eatonhöz orvosokat küldtek, akik figyelmeztették, hogy az életével játszik. Nos, a lány valóban nem evett semmit, de végül negyvenöt nap után éhen halt. Egy Josephine Marie nevű lányról is beszámolt a korabeli sajtó, akit lelepleztek, mint csalót. Az egyik doktor például átkutatta a ruháját, amiben egy fánkot talált és már bele volt harapva, holott a lány akkoriban már böjtölt. Egy másik esetben pedig egy tál krumpliból hiányzott, de Marie tagadta, hogy evett volna belőle és eljátszotta, hogy megsértődik, amiért csalással vádolják. A dolog azonban teljesen egyértelmű volt, így Marie gyorsan a feledés homályába merült.

Kétségkívül a korszak leghíresebbje volt Mary Fancher, aki 1848-ban született és valóban nem evett huzamosabb ideig. Tizenkilenc éves korában állítólag hét héten keresztül nem vett magához semmilyen táplálékot. Mary egyébként igen jó tanuló volt és egy elit iskolába járt, így autentikusnak ítélték meg a személyét. Felnőttként már azt állította, hogy éveken keresztül nem evett, vagy szinte alig. Azonban ez csak szóbeszéd maradt, mert ezeket az állításokat soha nem sikerült bizonyítani és orvosi szakvélemény sem született. Mary volt az, aki legalább felnőttként hunyt el, és nem pedig fiatal korában. 1916 februárjában halt meg és addigra már az „Enigma” azaz Rejtély becenevet is megkapta, sőt, egy könyvet is írtak róla.

Miért asszisztáltak a szülők a böjtöléshez? Mert egyes cégek versenyeztek a tinikért, hogy híressé tegyék őket és olyanok voltak, mint egy kirakati bábu. Kereskedelmi haszonszerzésre használták fel a böjtölő lányokat, ami akkoriban még elfogadott volt. Manapság is találkozunk hasonlóval: számos influenszer és youtuber vált azzal híressé, hogy böjtöl vagy hogy egyáltalán nem vesz magához húst és vegetáriánussá vált. Ezekkel a vlogolásokkal nagyon sok nézőt vonzottak be és még több pénzt kerestek. Több cég is felkereste őket a termékeikkel, hogy reklámozzák őket. Yovana Mendozat például 2,5 millióan követték a youtuben, aki a vegánságot hirdette. A nő azonban megvezette a követőit, mert a való életben nagyon is fogyasztott húst. Az egyik utazása során ugyanis lebukott, mert valaki levideózta, ahogy egy étteremben halat eszik. Ezt követte egy beismerő vallomás, ahol elmondta, hogy egy ideig vegán volt, de szervezete nem bírta a dolgot és újra szüksége volt a húsra. A rajongói természetesen felháborodtak és Yovana követőinek száma jelentősen megcsappant...

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben