Démoni hangok vagy pszichés zavar?

Számos diktátor vagy éppen sorozatgyilkos azt állította magáról, hogy cselekedeteit nem feltétlenül önszántából tette, hanem egy hang szólt hozzá. Vajon mi az eredete ezeknek a hangoknak?

A tudomány az elmúlt évtizedekben számos pszichés-lelki betegséget feltérképezett, azonban továbbra is kérdéses több esetnél is, hogy ezek miért alakulnak ki az emberekben? A skizofréniával küszködők nagy része például hangokat hall a fejében, amik különböző cselekvésre késztetik az illetőt. Az epilepsziások is hasonló cipőben járnak. Ezeket a hangokat a személy egy rajta kívül álló erőnek véli és minden bizonnyal a legtöbb esetben csak a saját képzeletének szüleményei. Mindazonáltal vannak olyan bizarr történetek, ahol nehéz racionális és tudományos magyarázatot találni.

Már több száz évre visszamenőleg vannak dokumentált esetek. Sok olyan történet áll a rendelkezésünkre, ahol a hangokat különböző lényeknek tulajdonították és sokszor hallgattak is rájuk. Gondoljunk csak a bibliai prófétákra vagy apostolokra, akiket Isten szólított meg és utasításokat kaptak tőle. Vagy ott van az orléans-i szűz, Jeanne d’Arc, akinek különös vízió is voltak. A róla szóló periratok és a saját beszámolói arra mutatnak, hogy a hangokat két-három naponta hallotta, de még álmában is szóltak hozzá és felkeltették őt. A lány a hangokat Istennek, szenteknek és angyaloknak tulajdonította és ezek buzdítására fogott fegyvert, hogy kiűzze az angolokat és szabadítsa fel a franciákat. Ha az eseteket átrostáljuk, és kivesszük belőlük az esetleges félreértéseket, a valóban pszichés betegségekre vagy balesetekre visszavezethető neurológiai eseteket, akkor is jócskán maradnak olyanok, amik semmivel sem magyarázhatóak.

Az 1800-as évek végén a parapszichológiai kutatások során már több tudós is úgy vélte, hogy a médiumok egy része, akik szellemektől hallottak utasításokat, azok tudathasadásosak, tehát skizofrének vagy több személyiségük van. A probléma ott kezdődött, amikor ezek a hangok olyan dolgokat is mondtak, amelyeket az adott személy nem tudhatott volna és igaznak bizonyultak. Itt kezdett el kiválni a kutatásokból a pszichológia ágazata. Persze nem csak átlagemberekkel történtek ilyen esetek: Hitler fiatal korában többször is hallott hangokat, amikor is az okkultizmus felé terelődött az érdeklődése, és bizonyos szent ereklyék társaságában is úgy érezte, hogy ezek az ősi tárgyak beszélnek hozzá. Ezért is kutatta annyira Himmlerrel együtt a Szent Grált és a frigyládát.

Gondoljunk csak bele, hogy ha Hitler hangokat hallott, akkor ez mennyire befolyásolta a döntéseit és a háborút? Számos gyilkos, akik a bírósági tárgyaláson védekezett, azt állította, hogy a hangok utasítására tett, amit tett és ő maga nem volt tisztában a cselekedeteivel, így ártatlan. Az Amityvillében élő DeFeo családot 1974-ben gyilkolták meg, méghozzá az egyik fiuk, Ronald. Állítása szerint szüleit és testvéreit azért lőtte agyon, mert hangok sugallták neki, amiket démonoknak tulajdonított. A bíróság elítélte, ugyanis nem találtak arra vonatkozó nyomot, hogy mentálisan beteg lenne! Számos kutató úgy véli, hogy létezik több másik valóság is, ahonnan különböző lények sugalmaznak az embereknek gondolatokat, melyek lehetnek pozitívak és negatívak is. A tudomány viszont nem nyitott erre a lehetőségre, ugyanis minden esetet pszichés-és neurológiai okokra vezet vissza. Felvetődik még az is, hogy a katonaság olyan akusztikus és elektromágneses elven működő fegyvereket vetnek be, amelyek miatt az emberek hangokat hallanak a fejükben és ezáltal befolyásolhatók lesznek. Az ilyen elmekontroll kísérletek pánikrohamot, eszméletvesztést és hallucinációkat is okozhatnak, s kitudja, talán még a legjámborabb embert is a gyilkosságra ösztönözhetik…

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben