Extrém testmódosítások a világban

A spirituális és rituális testmódosítás több nép kultúrájában is fellelhető. Legyen szó hajviseletről, tetoválásról, piercingről, testtorzításról, ezek mind megtalálhatóak voltak az idők kezdete óta napjainkig. Mi változott és mennyire vált általánossá?

Az afrikai herero nép a lányok és a fiúk fogait még pubertáskorukban lecsiszolták, mert ezt találták szépnek. Akiken nem hajtották végre a módosításokat, azok nem tudtak maguknak párt találni, mert nem voltak vonzóak. Az indonéz mentavai emberek vésővel alakították át felső fogsorukat és nem használtak érzéstelenítőt sem. Úgy vélték, hogy a lélek egy szép testben jobban szeret tartózkodni és náluk a csiszolt fogsor volt szépnek tekinthető. A korabeli antropológusoknak és felfedezőknek hála ezek a testmódosítások a későbbiekben szélesebb körben is ismerté váltak.

Az 1800-as években jelentősen elterjedtek a cirkuszok és az állatok mellett különleges emberek is felléphettek, mint például az ikrek vagy a szakállas nők. Itt kapott helyet a „zebraember”, Horace Ridler (1892-1965), akinek egész testét tetoválás fedte, melyek leginkább a zebracsíkokra hasonlítottak. A módosítást a tetoválók királya, George Burchett készítette el, aki egy világutazó volt és sztárrá vált a tetoválás művészete által. Ridler cirkuszokban és egész estés előadásokon mutogatta magát, hogy pénzt keressen. A tetoválásokhoz színes történeteket talált ki, amik nem túlzottan fedték a valóságot: azt állította, hogy Új-Guineában elfogták és tetoválással kínozták meg, ugyanis a tűszúrások igencsak fájdalmasak voltak. Míg manapság ez a történet teljesen valószínűtlennek tűnik, akkoriban a világ számos területével kapcsolatos általános ismeretek hiánya lehetőséget adott arra, hogy az előadók rájátszanak a közönség tudatlanságára és fantáziáira. Ridler később lereszelte a fogát, kilyukasztotta és kinyújtatta a füleinek cimpáját, majd pedig jelmezekben lépett fel.

Az 1972-es születésű Erik Sprague már fiatal korában érdeklődött testmódosítások iránt. New Yorkban szerzett diplomát filozófiából, majd ezt követően megkezdte testének átalakítását. Az még hagyján, hogy szinte egész testét tetoválás fedi, ami leginkább a gyíkok bőrére emlékeztet, de egyéb extrémebb dolgokat is művelt. A Lizardmannak, azaz Gyíkembernek becézett Erik kettévágatta a nyelvét, hogy minél jobban hasonlítson egy hüllőre. Ajkait sem hagyta „szárazon”, ugyanis azokat is betintázta zöld színűre. Az egyik legextrémebb testmódosítása az volt, amikor a szemöldöke vonala mentén implantátumokat helyezett be, melyek által még jobban hasonlított kedvenc pikkelyeseihez. A gyíkember azonban még itt sem állt meg, hanem élesre csiszoltatta le a fogait és ezáltal már egy igazi ragadozónak tűnik. Erik zenél, előadásokat tart és jól megél az extrémitásából.

Az egyik leghíresebb testmódosító volt az amerikai Dennis Avner (1958-2012), aki csíkos mintázatot tetovált magára és később felvette a Stalking Cat becenevet, ugyanis tigrissé akarta magát alakítani. Összesen 14 sebészeti eljárás során szinte a teljes arcát megváltoztatta. Felső ajkát macskaszájszerűvé operáltatta, fogait kiélezte, arcüregeibe és orrnyergébe implantátumokat helyezett, valamint szilikonnal töltötte fel őket. Avner hegyessé nyújtotta a füleit és cica bajuszokat ültett be. Sajnos 2012-ben öngyilkosságot követett el, valószínűleg egyre rosszabbodó életkörülményei és anyagi gondjai miatt.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben