Hamarosan férfiak számára is elérhető a fogamzásgátló tabletta

Számos férfi agyában megszületett már a gondolat, hogy párja hormon háztartásának védelmében inkább ők szednének be önként a nem kívánt várandóságot megelőzve fogamzásgátló tablettát, de ilyen csodaszer egyelőre még nem látott napvilágot. Azonban több évtizedes kutatás most azt mutatja, hogy ez hamarosan elérhető lesz a férfiak számára.

A Lundquist Institute kutatói olyan innovatív megoldáson dolgoznak, amely biztonságos, hatékony és visszafordítható folyamatot eredményezhet a szájon át bevehető férfiak számára fejlesztett fogamzásgátló tablettában. Az egyelőre kisemlősökön tesztelt klinikai eredmények igen kecsegtetőnek bizonyulnak.

A Tripterygium Wilfordii nevű kínai gyógynövényből (amelyet Isten szőlőjének is hív a mandarin nyelv) kivont triptonid nevű vegyület napi fogyasztása olyan megváltozott spermiumokat generál, amelyek minimálisan vagy egyáltalán nem képesek a mozgásra, így ennek következtében 3-5 hét átmeneti meddőséget okoznak a férfiak esetében. A kezelés leállítása után a kísérleti eredmények azt igazolják, hogy a hímek kb. 4-6 héten belül újra termékenyek lesznek és egészséges utódokat hozhatnak létre. Sem a rövid, sem a hosszú távú triptonid kezelés során nem észleltek észrevehető vagy maradandó mellékhatásokat.

Minden adatuk ennek függvényében arra utal, hogy a triptonid nagyon ígéretes nem hormonális fogamzásgátló szer lehet a férfiak számára, ráadásul úgy tűnik, hogy megfelel a fogamzásgátló gyógyszerek kritériumainak is, beleértve a biológiai hozzáférhetőséget, a hatékonyságot, a visszafordíthatóságot és a biztonságot.

A kísérletet vezető Dr. Yan úgy nyilatkozott a kutatásról, hogy ez a vegyület valóban alkalmas lehet férfiaknak szánt fogamzásgátlónak, ugyanis az alsóbbrendű főemlősökön végzett tanulmányok azt támasztják alá, hogy a férfi ember számára is hatékony megoldást nyújthat ez a kezelés. Hamarosan meg is kezdik a klinikai vizsgálatokat, hogy a férfi fogamzásgátló tabletta valósággá válhasson.

Ez a felfedezés egy olyan gyógyszeripari termékcsaládot hozhat létre, amely biztonságossá teheti a párok családtervezését.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben