Irány Nógrád megye: a Dornyay Béla Turistaház

Nógrád megye székhelyétől, Salgótarjántól úgy nyolc kilométerre terül el Eresztvény, ami egy természetvédelmi körzet középpontjában helyezkedik el. A hely gazdag állat- és növényvilággal és nagy erdőséggel rendelkezik. Az egyik erdei aszfaltos autóúton eljuthatunk egy régi épülethez, ami egy kisebb látványosság az erdő közepén.

A ház nem más, mint egy 1935-ben épült fogadó, étterem és vendégépület volt és hosszú évtizedeken keresztül nem üzemelt. Annak idején igen népszerű volt a megyében és elég jó bevételi forrást is jelentett. Az épület egy pincével és egy emelettel is rendelkezik. Nevét dr. Darnay-Dornyai Béláról (1887-1965) kapta, aki tanár, történész, muzeológus és kutató volt, aki az ország számos pontján tevékenykedett, mígnem eljutott Nógrád megyébe is. Az itt szerzett tapasztalatait írásban is publikálta, ugyanis cikkeket és könyveket is írt.

1928-ban jelent meg a „Salgótarján történetéhez”, majd egy évvel később a „Salgótarján és a Karancs-Medves-vidék részletes kalauza”. Nevét a városban még egy múzeum és egy iskola is viseli. Bemutatta a környék minden érdekességét és részletes leírásokkal kalauzolta el az odatévedő érdeklődőket. Az épületet 1935-ben adták át, akkor még Salgó-Menedékház néven és a nyitás utáni években igazán jól ment a helynek, és a szlogenjük a következő volt: „A Salgó- Menedékházban összesen ötven darab jól felszerelt ágy várja a turistákat. Magyaros bútorzata és népies kézimunkái, domborművei és képei pedig szinte páratlanná teszik az egész országban.”

Sajnos ezután azonban következett a második világháború és itt szállásolták el a sérült katonákat, úgyhogy átmeneti kórháznak is használták. Bár sokan felépültek, de sokan el is hunytak itt. A háború után a hely nem nyerte vissza korábbi sikerességét, így tulajdonosról tulajdonosra szállt. A megyei természetbarátok egyesülete 1965-ben nevezték el Dornyayról az épületet hálából, és tiszteletből még emléktáblát is elhelyeztek a falára, ugyanis ő volt az, aki anyagilag leginkább támogatta a menedékházat. Eközben az épület folyamatosan egyre rosszabb állapotú lett és nem volt pénz a felújítására. A sorsa végül megpecsételődött és bezáratták, és éveken keresztül csak tengődött. Végül egy igazi urbexes elhagyatott, romos épületté vált és többen még szellemtörténeteket is találtak ki hozzá.

Az idő vasfoga kikezdte hát a házat, azonban több évtized után, 2018-ban a salgótarjáni önkormányzat megvásárolta és egy pályázat eredményeként megkapták a szükséges anyagiakat, hogy felújítsák az épületet. A polgármester a közösségi oldalán jelentette be a nagyszerű hírt:

„Sok salgótarjáni nagy örömére felújítjuk a mindenki által Dornyay turistaházként ismert épületet. A felújításhoz szükséges forrást Interreg pályázaton nyertük. Többen kétkedve fogadták 2018-ban a szándékunkat, hogy megvásároltuk a régi turistaházat, amely ezzel a döntésünkkel újra önkormányzati tulajdonba került. Azt mondtuk, állagmegóvó munkálatokat végzünk az ingatlanon, majd keressük a pályázati forrásokat ahhoz, hogy teljeskörűen felújíthassuk és újra a turisták szolgálatába állíthassuk a nagy múltú épületet. Így is lett!”

2019-ben megkezdődtek az építkezési és felújítási munkálatok. A helyi geopark munkatársai segítették a project létrejöttét és 2021-ben sikeresen végződött minden. A ház csodaszép lett és a fehér színű épület csak úgy ragyog a zöld környezetben.

Ha ellátogatunk a turistaházba, akkor az épülettel szemben egy kis tisztást is találhatunk tűzrakó hellyel, ahol nyársalhatunk és grillezhetünk. Nem messze van az eresztényi kőbányák geológiai tanösvénye és Salgó vára is.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben