Ironbourne: Ironbourne (2021)

T√∂bb √©vtizedes rajong√≥i rutinnal a h√°ta m√∂g√∂tt az ember egy-egy √ļj album kapcs√°n a bor√≠t√≥k√©p √©s a logo t√≠pusa alapj√°n √°ltal√°ban teljes bizonyoss√°ggal el tudja d√∂nteni, hogy milyen st√≠lus√ļ zenekarral/lemezzel hozta √∂ssze a j√≥szerencse vagy a balsors‚Ķ Az Ironbourne n√°lam kiv√©telk√©nt erŇĎs√≠ti a fenti axi√≥m√°t.

A logo √©s a bor√≠t√≥ alapj√°n egy stoner/sludge vonalas csapatra vagy egy Mastodon kl√≥nra sz√°m√≠tottam, a tippem azonban finoman sz√≥lva is c√©lt t√©vesztett. A sv√©d √∂t√∂s ugyanis heavy metalban utazik, annak is a hagyom√°nyos, brit v√°lfaja mellett t√∂rtek l√°ndzs√°t. Az Ironbourne n√©v ugyan √ļj, a tagok azonban √©vtizedek √≥ta v√©gzik a sv√©d ac√©l megmunk√°l√°s√°t. A ritmusszekci√≥ √©s az egyik git√°ros az 1984-es alap√≠t√°s√ļ Mace Sweden form√°ci√≥ban is √©rdekeltek, mely zenekar neve feltehetŇĎen csak az iszapszemŇĪ m√°ni√°kusoknak mond valamit, hiszen t√∂bbsz√∂r oszlottak fel, mint ah√°ny nagylemez a nev√ľkh√∂z k√∂thetŇĎ.

K√©t elk√∂sz√∂n√©s √©s egyetlen st√ļdi√≥lemez a m√©rleg√ľk, illetve tal√°n egy dem√≥ is a m√ļlt k√∂d√©be v√©sz. Az Ironborne szempontj√°b√≥l ez annyiban lehet l√©nyeges, hogy a m√°rcius v√©g√©n deb√ľt√°lt zenekart meglett √∂tvenes arcok mŇĪk√∂dtetik, akik ott voltak a mŇĪfaj egyezm√©nyes aranykor√°ban is, b√°r az akkori tort√°b√≥l m√©gcsak egy morzsa sem jutott nekik.

Az Ironborne k√©p√©ben teh√°t r√©szben egy √ļj zenekarral, r√©szben pedig egy visszat√©rŇĎvel van dolgunk. A zenekar nev√©hez mind√∂ssze egy single √©s jelen √≠r√°som t√°rgya, a csapatr√≥l elnevezett bemutatkoz√≥ korong k√∂thetŇĎ. A csapat napt√°rja m√©g mindig valahol 1987 √©s 1991 k√∂z√∂tt j√°r, legyen sz√≥ ak√°r dalszerkezetekrŇĎl, sz√∂vegekrŇĎl, a hangszerek megsz√≥lal√°s√°r√≥l, vagy b√°rmi egy√©brŇĎl. Egy ilyen, √∂tvenes arcok √°ltal √ľzemeletetett form√°ci√≥t√≥l azonban hitelesebbnek √©rzem a korong minden hangj√°t, mint egy idŇĎg√©pes, huszon√©ves arcok alkotta zenekart√≥l.

A CD-n kilenc dal kapott helyet, a sz√°mc√≠mekre pillantva pedig az egyszeri rajong√≥ az alapfok√ļ angolt ugyan alulr√≥l s√ļrol√≥, de metalos szakir√°ny√ļ nyelvismerettel is k√∂nnyen ki tud igazodni a mondanival√≥t tekintve. A nyit√≥ The Dreamer olyannyira 1987-es megk√∂zel√≠t√©sŇĪ, hogy a dalr√≥l a Black Sabbath ‚ÄúThe Eternal Idol‚ÄĚ c√≠mŇĪ lemez√©nek hangulata ugrott be, Torbj√∂rn Andersson hangja is Tony Martin teljes√≠tm√©ny√©t id√©zi. A git√°rok √ļgy d√∂r√∂gnek, ahogy Iommi hangszere sz√≥lt a Martin korszak elsŇĎ h√°rom lemez√©n. Lars Andersson basszusa Geezer-esen d√∂rm√∂g a h√°tt√©rben, Stefan Viktorsson j√°t√©ka ugyan nem a n√©hai Cozy Powell lig√°j√°ban mozog, de √∂tletesen hozza a k√∂telezŇĎt, olyannyira, hogy egy introra is futja tŇĎle a Twilight of Gods bevezetŇĎj√©ben.


A m√°sodik t√©tel, az Illusive Reality misztikusabb jelleg√©bŇĎl eredŇĎen ink√°bb a Headless Cross lemezhez k√∂thetŇĎ. Egyes n√≥t√°kban a tipikus √©gd√∂rg√©s √©s harangsz√≥ effektek is fel√ľtik a fej√ľket, melyek b√°rmennyire is ler√°gott csontok, b√©relt hely√ľk van az introkban. Sorolhatn√°m az egyes dalokat aszerint, hogy melyik id√©zi a The Eternal Idol albumot, melyik passzolna a Tyr-hez, illetve melyik az, ami a Headless Cross lemez hangulat√°hoz √°ll k√∂zel, de a felfedez√©s √©lm√©ny√©t meghagyom annak a maroknyi fanatikusnak, aki nemcsak Ozzy-val √©s Dio-val, ne adj isten, Gillan-nel vagy Glenn Hughes-szal azonos√≠tja a Sabbath-ot. Illetve ellenp√©ldak√©nt √©rdemes kiemelni a lemez k√∂zep√©n helyet kapott Too Late c√≠mŇĪ t√©telt, ami olyan hetvenes √©vekbeli csapatokat id√©z, mint a Wishbone Ash. Negat√≠vumk√©nt felr√≥hatn√°m, hogy szinte az √∂sszes dal azonos temp√≥t kapott, illetve hi√°nyoznak az eml√©kezetes git√°rsz√≥l√≥k, de nem akarok a sv√©dek lelk√©be g√°zolni. Ez a kilenc dal ugyanis egy val√≥ban kellemes idŇĎutaz√°s a ‚Äô80-as √©vek v√©g√©re.


Az ezredfordul√≥t k√∂vetŇĎen az elsŇĎ k√©t album√°n a szint√©n sv√©d Hellfueled id√©zte olyan al√°zattal Ozzy sz√≥l√≥korszak√°nak korai lemezeit, ahogy ez√ļttal az Ironbourne teszi a Sabbath k√©sei idŇĎszak√°val. Az Iommi √°ltal egy ideje m√°r belengetett Tony Martin-os egy√ľttmŇĪk√∂d√©s megval√≥sul√°s√°ig ezen a vonalon a mai mezŇĎnybŇĎl jobb lemezt el sem tudok k√©pzelni.

F√°klya R√°di√≥ / F√©mforg√°cs

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Fel√ľgyeleti szerv: Nemzeti M√©dia- √©s H√≠rk√∂zl√©si Hat√≥s√°g,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben