Ma 38 éve mutatták be Michael Jackson klasszikusa, a Thriller videóklipjét

A videó forgatókönyvét Michael Jackson és John Landis írta, és John Landis rendezte. A koreográfus Michael Peters volt.

A Thriller Michael Jackson máig kiváló slágerét Rod Temperton szerezte, producere Quincy Jones. 1984. január 23-án jelent meg Jackson Thriller című albumának hetedik, utolsó kislemezeként.

A dal Jackson számos válogatásalbumára felkerült, többek közt a HIStory (1995), Number Ones (2003), The Essential Michael Jackson (2005) és a Michael Jackson’s This Is It (2009) címűekre.

A dal hangeffektusai közt hallható ajtónyikorgás, villámlás, léptek zaja, szél fúvása és kutyavonyítás is, a szöveg ijesztő és félelmetes hatást kelt. A dal pozitív kritikákat kapott, de a videóklip még a dal sikerét is elhomályosította. A Thriller Jackson hetedik top 10 dala lett az albumról a Billboard Hot 100 slágerlistán, és más slágerlistákon is előkelő helyezést ért el.

Thriller videóklipje tizennégy percével jóval hosszabb a dalnál. Egy történetet mesél el, melyben Jackson és a barátnője – akit Ola Ray színésznő alakít – az 1950-es évek horrorfilmjeit idéző közegben láthatóak. A legismertebb jelenetben Jackson zombikkal együtt táncol. Bár kritika érte okkult témája és erőszakos jelenetei miatt, a klip nagyon népszerű lett, és 1984-ben hat MTV Video Music Awardra jelölték, amiből hármat el is nyert. 2009-ben ez lett az első videóklip, amelyet beválogattak az amerikai Nemzeti Filmregiszterbe.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben