Ma van a zöldségek és gyümölcsök világnapja

Az AIAM5 nemzetközi szervezet idén október 15-én immáron kilencedik alkalommal hirdeti meg a Zöldségek és Gyümölcsök Világnapját, mely a napi ötszöri zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsíti.

A szervezet vizsgálati eredményei szerint a fogyasztási adatokat jelentő 18 ország közül mindössze 2 olyan van, ahol sikerült elérni az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO) által egészségesként deklarált napi 400 g-os határértéket.  Ez a két ország a listát vezető Olaszország (461 g/fő/nap) és Chile (422 g/fő/nap), míg a legalacsonyabb mutatókkal Argentína (160) és Brazília (134) rendelkezik.

Magyarországon magas a halálozási arány, és sok betegségben kedvezőtlen statisztikával rendelkezik, ami önmagában is indokolja egy nemzeti zöldség-gyümölcs fogyasztásnövelő program létjogosultságát. A GfK-kutatási eredménye is azt igazolja, hogy a gyermekes családok egyre kisebb mértékben fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt. Pedig a gyermekek egészségének megőrzése nagymértékben függ a táplálkozásuk minőségétől, amelyre leginkább az otthoni és az iskolai étkezési szokások vannak hatással.

A rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szerint a 4-10 éves korú gyermekek körében a túlsúly és az elhízás mértéke is évről évre egyre magasabb. Emellett a tanulmány azt a nemzetközi tendenciát is alátámasztotta, miszerint a 4-6 éves kor közötti gyermekek 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és mire iskoláskorúak lesznek, ez az arány már 30 százalékra nő. Figyeljünk oda jobban magunkra és gyermekeinkre, étrendünk mindennapi része legyen a zöldség és a gyümölcs!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben