Milyen különlegességeket láthatunk az égbolton szeptemberben?

A Jupiter egész hónapban a gyönyörű látvánnyal fogad minket, a Szaturnusz is káprázatosan mutat majd, és röviddel naplemente után Merkúrt is megcsodálhatjuk. A korán kelők számára a reggeli égbolt a növekvő Marsot mutatja majd és a Vénusz is fényeskedni fog még a reggeli szürkületben.

A Merkúr átöleli a nyugati horizontot szeptember első két hetében, a kora estéket viszont a Szaturnusz uralja majd a délkeleti égbolton, amit sötétedés környékén kaphatunk el a legjobb szögben. Szeptember 9-10. magasságában és ezen a hétvégén a Hold is megtelik, így a megszokottnál még nagyobb fényességre is számíthatunk.

Érdemes lesz távcsövet ragadni, ugyanis a Szaturnusz egészen szeptember 30-ig nagyjából 15 fokos dőlésszögben lesz látható, ami valamivel szebb élményt képes nyújtani, mint a nyári égbolton. Ráadásul legnagyobb holdja, a Titán is látható lesz a kisebb teleszkópokkal is szeptember 22-én a bolygótól északra, szeptember 14-én és 30-án pedig tőle délre. A türelmes csillagászokat és kozmosz lesőket ezekben az időszakokban még olyan szerencse is érheti, hogy a Tethys, a Dione és a Rhea elhaladó égitesteket is megfigyelheti.

A Neptunusz szeptember 16-án válik egész éjjel láthatóvá, így könnyen megfigyelhető lesz távcsővel.

A Jupitert szeptember 26-án lesz érdemes vizsgálni, ugyanis a Hold után ő lesz a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. A bolygót legjobban a déli horizont felett láthatjuk majd. Igen érdekes jelenséget figyelhetünk meg a bolygó esetében, mert holdjai és azok árnyékai is megfigyelhetőek lesznek. Elsőként az Io halad el szeptember 16-án a bolygó előtt, majd követi őt Ganymedes szeptember 20-án.

A Mars szinte egész hónapban nagy fényerejéről lesz felismerhető, viszont a Vénusz lesz majd igazán érdekes szeptember 24-én, amikor a félhold mellett bukkanhatunk rá közvetlenül napkelte előtt. Érdemes lesz erről az állásról pár fotót készíteni, hisz nem minden nap találkozhatunk ilyen látvánnyal.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben