Némely ember úgy idegesít! Na de miért? Itt a válasz!

Életünk folyamán számos emberrel találkozunk és van, akivel komolyabb kapcsolatot alakítunk ki – legyen az üzleti, munka, baráti -, míg van olyan, akivel jó ha egyszer találkozunk. Akárhogyan is, de feltűnhet az, hogy a másik emberben idegesít valami, még akkor is ha esetleg alapvetően kedveljük őt. Mi lehet az oka?

Nagyon sok esetben arról van szó, hogy amit a másikban nem kedvelünk, az valamilyen formában bennünk is ott van. Hangsúlyozzuk, nem a szélsőséges esetekről van szó! Amit annyira elutasítunk a másikban, azt ugyanúgy elutasítjuk magunkban is. Miért? Mert a saját hibáinkra vagy gyengeségeinkre emlékeztetnek bennünket, melyeket még nem sikerült rendbe tennünk. Az a másik ember csak tükröz bennünket, mondhatni tükröt tart elénk és ez által felszínre hozza belőlünk az ellenállást. Lehetséges, hogy bár nem pontosan az a gyengeség van bennünk, ami benne is, de valamilyen módon biztos hogy emlékeztet a sajátunkra. Igen könnyen ítélkezünk és bírálunk másokat, akár azért is, mert a saját jellemünk hibás pontjaival nem tudunk szembe nézni. Kiakadunk arra, ha valaki késik egy találkozóról, de biztosan mi is megtesszük olykor-olykor. Leszóljuk a másikat, hogy nem mosogatott el kellőképpen, miközben sokszor mi is fáradtak vagyunk hozzá és ott hagyjuk a tányérokat, akár napokon keresztül. Nem szeretjük, ha barátunk ítélkezik a dolgainkkal kapcsolatban, miközben mi is ugyanúgy ítélkezünk a sajátjai felett. Mindezt olvasva biztosan eszünkbe juthatnak konkrét példák a saját életünkből!

Ilyen esetekben egy pszichés folyamat megy végbe bennünk, egy kisebb védekezési mechanizmus. A saját vonásainkat azonban ki is vetíthetjük a másikra úgy, hogy valójában az ott sincs benne. Talán csak egy szóval, vagy egy tettel idéztek fel bennünk egy múltbéli esetet, ami emlékeztet minket arra az eseményre vagy egy személyre. A legfontosabb, hogy tartsuk meg az önkontrollt és figyeljük meg az érzéseinket! Miért is vállt ki bennünk ekkora ellenállást a másik? Milyen érzéseket hozott fel az adott mondat, tett vagy szituáció? Ne hagyjuk, hogy felidegesítsenek bennünket, maradjunk nyugodtak és vizsgálódjunk magunkban. Ha megtaláljuk a forrását annak, ami idegesít bennünket, akkor próbáljuk felülírni egy pozitív gondolattal. A legfontosabb, hogy senki sem tökéletes, sem a másik ember, sem pedig te, így bocsáss meg a másiknak és magadnak is! Fontos, hogy a hibák ellenére mindenkiben találhatunk olyat, amit alapvetően kedvelünk benne. Ha a másikban találunk jó tulajdonságokat, akkor bizony magunkban is fogunk és rájövünk, hogy valamilyen szinten mindenki szerethető. A hibákat próbáljuk megoldani, kiküszöbölni és felülírni, és magunkkal szembe se legyünk túl szigorúan ítélkezők. Mert ha ezt magunkkal szemben megtesszük, akkor bizony megtesszük másokkal szemben is.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben