Óriási zenészek, akik otthagyták tradicionális bandájukat

Guns n Roses, Pink Floyd, Metallica. Három zenekar, amelyet senkinek nem kell bemutatni! De vajon Slash, Roger Waters és Jason Newsted miért döntött úgy, hogy élete legnagyobb bandáját ott hagyja?

Slash – Guns n Roses

Slash a Use Your Illusion turnéja közben már nagyon érezte, hogy az a vonal, amit Axl Rose magáévá tett, az nem járható út számára. Axl ugyanis rendszeresen kihagyta a próbákat és gyakran koncertek előtt is jóformán félholtra itta magát és olyan bulikat szervezett, ahol csak a pia és a drogok voltak fókuszban. A turné végeztével Slash még Kaliforniába is vissza akart menni, egyszerűen már nem tudta elviselni Axl bohóckodásait és életstílusát, különösen akkor, amikor elkezdett a banda hangzásának minden egyes aspektusával bütykölni. Slash azért óriási alakított a Guns n Roses-on kívül a Slash's Snakepit-ben és a Velvet Revolver-ben is.

Roger Waters – Pink Floyd

Waters kétségtelenül óriásit, egyedit és maradandót alkotott, talán még elfogadóan is rá lehet mondani, hogy nem véletlenül szállt el a gondolataival. A '80-as évek beköszöntével Roger saját elmondása szerint gyorsan rájött, hogy zenei elképzelései sokkal nagyobbak, mint amit még a Pink Floyd is képes lett volna kezelni. De mindez már a 70-es években elkezdődött, amikor a Wish You Were Here és a Dark Side of the Moon elkészítése után a The Wall teljes egészében Waters egy épelméjűségét lassan elvesztő rocksztár félig önéletrajzi történetét mesélte el. Bár az album és a kísérő film is az egyik legnagyobb diadal volt a banda életében, Waters még ennél is tovább akart menni, egészen addig a pontig, hogy a következő albumot már Roger Waters szólóalbumaként jelentessék meg. Ebbe a tagok nem egyeztek bele. Waters ezért otthagyta a Floydot, David Gilmoure vitte tovább a zászlót, de a rajongót is érezték, hogy valami hiányzik a Floydból.

Jason Newsted – Metallica

Nem egyedi példa, hogy a legnagyobb rajongóból lett zenekar tag valaki, bár Jason esetében azért ez pont, hogy negatívan csapódott le. Ugyanis a Metallica egykori basszusgitárosa, Cliff Burton tragikus halála után érkezett a bandába és ezt az űrt nem voltak képesek feldolgozni a tagok, amit éreztettek is vele. Azért jó sokáig bírta Newsted és egészen a 2000-es évek elejéig stabil pont volt, de nála is volt egy tűréshatár. Végül úgy döntött, hogy elhagyja a zenekart. Ezt követően a Metallica szinte szétesett. James Hetfield rehabilitációra kényszerült, majd nagy nehezen újra építette a Metallicát, amikor megtalálta Robert Trujillo-t. A Metallica egy életre megtanulta, hogyan kell bánni emberrel és békében kell elengedni a múltat.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben