Pearl Jam koncert majd '26 év után

Győr Sanyi kollégánk a Fémforgács képviseletében a keddi Pearl Jam koncertről írt élménybeszámolójából szemezgetünk:

"Hogy is fogalmazzak? Egy rég várt álom vált valóra.

Azok közé tartozom, akik ott voltak 1996. november 17-én a Budapest Sportcsarnokban a Pearl Jam koncertjén. Azóta az a koncert a hazai grunge rajongók között folyamatos beszédtéma, az emlékek miatt meg is szépült. A vágyakozás kínjai pedig évről-évre nőttek, főleg, hogy azóta sajnos csupán Eddie maradt hírmondónak a Seattle-i szcéna ikonikus frontemberei közül. Évek óta folyamatosan figyeltük, hogy az épp aktuális európai körutak bejelentésekor megjelenik-e a dátumok között a Budapest, HU felirat.

Aztán megtörtént, mindenki számolta a napokat így még fájóbb volt a COVID miatti bizonytalanság, a turnék halasztása. Ám a lényeg, hogy 2022. július 12-én végre felvirradt a nap!  Az előzetes hírek, a koncerthez létrehozott facebook csoport bejegyzései alapján sok-sok külföldi rajongó is érkezett, voltak olyanok, akik már előző nap az Aréna környékén sátraztak(!!!), amire azért valljuk be kevesen számítottunk és nálunk nincs is hagyománya. 

A bejutás gyorsan ment, sőt, kifejezetten könnyen előre is jutottam. Ezt a pozíciót azután nem is adtam fel. A várakozás viszonylag gyorsan és jó hangulatban telt, a koncertélmények felidézésével, zenei témájú beszélgetésekkel. A hazai és külföldi rajongók beszélgetése során megszűntek a határok, közös fotók készültek. "

"A White Reaper nevű fiatal csapatra hárult az a hálátlan(?) feladat – ami amúgy egy hatalmas lehetőség is egyben -, hogy megteremtsék a hangulatot. Bevallom nem ismertem őket korábban és csak a koncert napján hallgattam bele a 2019-es You Deserve Love c. lemezükbe, ami nem tett rajongóvá. Kellemes, hallgatható zene, de semmi extrát nem találtam benne. A csapatnak egy fél óra jutott, amit úgy gondolom jól ki is használtak. Két dolog maradt meg a műsoruk után. Az egyik, hogy láthatóan élni akartak a lehetőséggel és nagy elánnal tolták a dalaikat. A másik, hogy nekem még kicsit kialakulatlannak tűnt az irányvonal, hiszen volt ebben hard rock, garázsrock némi britpopos ízzel, de egyelőre az igazi karaktert hiányoltam. Fiatalok még és az szinte biztos, hogy ez a túra nagy lendületet adhat nekik, hiszen sok-sok új emberhez jutottak el így. Meg is tettek mindent, hogy ne legyen üresjárat. A billentyűs srác külön piros pontot érdemel.

A fél órás program után majd egy órás várakozás volt hátra, de viszonylag gyorsan telt az idő."

"A koncertet nyitó Wash enyhén szólva sem tartozik a kedvenceim közé (igazság szerint a Ten / Vs / Vitalogy / Yield / No Code után kicsit elvesztettük egymást a csapattal és csak a 2007-es lemezzel találtunk újra egymásra, a köztes lemezekkel igazán azóta sem sikerült igazán összebarátkozni) ennek ellenére – és biztos a felfokozott hangulatnak is köszönhetően nem tudtam nem lelkesedni. Ez a lelkesedés aztán ki is tartott a koncert végéig, sőt azon túl is. Főleg, hogy jött a Why go, ami nekem mindig is kedvencem volt az első lemezről. Itt jött az első McCready szóló, ami tele volt érzéssel és kimondottan tetszett, hogy nem ragaszkodott a lemezverziókhoz. Szerencsére volt még néhány!"

Borítófotó: Réti Zsolt/Rockstation

A cikk folytatása a Fémforgácson.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben