Sing Sing - Életfogytig Rock and Roll

A Sing Sing a ’90-es évek egyik legsikeresebb hazai dallamos hard rock zenekara volt. Dalaik a fiatalok életével, aktuális kisebb-nagyobb gondjaival, mint például a szerelem, bulik, katonaság témájával foglalkoztak. Dallam és legfőbbként gitár centrikus zenéjükre tagadhatatlanul nagy hatással voltak a Skid Row, Bon Jovi, White Lion és a Dokken amerikai ízű hard rock zenéi.

A zenekar 1988-89 környékén alakult meg Százhalombattán, a szintén a dallamos rock vonalán mozgó Magazin, valamint a heavy metalos Triton zenekarok romjain. Első felállásuk: Csarnoki Antal és Abaházi Zoltán gitárosok, Hangyássy László basszusgitáros, Abaházi Csaba énekes és Tobola Csaba (későbbiekben Ossian) dobos. 1989-ben részt vettek a tokaji Rock Gyermekei táborban, ahol közönség díjasok lettek. Ezután Tobola Csaba a Kanguru zenekarba a távozott, a Kanguru-ból Boros Péter pedig a Sing Sing-be jött át… gyakorlatilag egyszerűen helyet cseréltek a dobok mögött. Első lemezüket 1990-ben jelentették meg Életfogytig Rock ‘n Roll címmel, amit a mai napig a hazai dallam rock műfaj egyik alap lemezeként tartanak számon.

11 dalos lemezükre saját számaik mellé két egykori Magazin nóta (Nehéz lehet hősnek lenni és a Sírni csak a győztesnek szabad) is felkerült. Első lemezükön jól érezhetőek a Bon Jovi dallam centrikus rock és a Skid Row nyersebb, keményebb hatásai. A lemeznyitó abszolút slágernótájuk a Tölts el velem egy éjszakát lendületes dallamaiban is ezek dominálnak, csak úgy mit az ezután érkező kissé punkos – glam rock jellegű Hideg éjszakák és az egy nihilista szerelmi vallomást adó Lángolj fel újra dalukban is.


A laza, de kellően húzós slágerességgel megírt Nehéz lehet hősnek lenni és az akusztikus hangvételű Összetört szívvel egy szakítós, a rég elmúlt szerelem után sóvárgó dalpáros, amin a mai fiatalabb generáció is könnyesre sírja párnáját. Ezzel szemben lemezük címadó dala, az Életfogytig rock ‘n roll egy igazi lázadó, a banda életérzését jól tükröző buli nóta. Ezt valamennyire ellensúlyoz az újfent kusza szerelmi szálakat boncolgató, némi metálosabb vágtákkal és bő csorda vokálokkal átitatott Sírni csak a győztesnek szabad daluk.


Az album hátra lévő dalai a kissé nyers rock vonalú Várj még, a punk rock koszos düh riffeivel megfuttatott Nagy játszma, valamint a rock zenész őszinte vallomását bemutató Ez vagyok én, a műfaj alapnak is mondható témáit hozzák, csak úgy mint a kissé felbikázott Jailhouse Rock, amitől még maga Elvis Persley is lement hídba.

Lemezük beindította a zenekar sikermotorját… jöttek a koncertek, új lemezek; a Törvények Nélkül (1991), 1993-as Bűn az élet albumuk aranylemez lett és közben pörögtek a felejthetetlen Sing Sing táborok Tokajban. De ahogyan lenni szokott, egyszer minden jó véget ér. Ez igazából az 1998-ban megjelent Sztrájk lemezük után következett be. Az éles stílusváltást bemutató lemez nem igazán érte el a remélt sikereket. Abaházi Zoltán gitáros távozott a zenekarból, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy négyen folytatják. Később ugyan csatlakozott hozzájuk Jung Norbert, de 1999-ben megrendezett tizedik szülinapi koncertjük után a zenekar bejelentette a feloszlást. Hosszú évek után azonban a Csarnoki – Hangyássy páros úgy döntött, hogy egy új énekessel, az Irigy Hónaljmirigy-ből ismert Sipos Tamással újjáéleszti a zenekart. Visszatérő koncertjüket 2013-ban adták az egykori Zöld Pardonban.

faklyaradio.hu / Fémforgács

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben