Tavasszal kirajzanak a kirándulók

Kár, hogy a tavaszi erdő illatát, a madarak boldog csicsergését és a napsugarak melegét nem tudom lefényképezni, szívesen elhoztam volna Nektek ezen a csodálatos napon. A jó idő beköszöntével nem csak a méhecskék és a motorosok, hanem a kirándulók is kirajzanak az erdőkbe. 

Őszintén bevallom, hogy én kényelmes kiránduló vagyok: márciustól novemberig járom az erdőt, ahogy időm engedi, télen azonban kevéssé csábít a fagyott jégcsapok és zúzmarás ágak látványa. Tavasszal előásom a túracipőmet és a kullancsriasztót, és nekiindulok a nagyvilágnak. 

Tavaszi szél… 

Már április elején is gyönyörű sakktábla-szerűek a mezők és dombok, kezdenek zöldbe borulni. Bár a szürke millió árnyalatát lehet még többségében látni, és még szükség van néhány hétre, míg a zöld szín lángolni kezd a fák lombjain és a földön, de már érezhető a pezsgés. Ilyenkor már tényleg csak arra várnak a füvek, fák, lombok és dombok, hogy kipattanjanak a rügyeik és szárba szökkenjenek a virágok. 

Felelősen az erdőben 

Tudatos erdőjáróként észrevehetjük kirándulás közben, hogy kisebb-nagyobb szemétkupacok hevernek az ösvény mellett. Érdemes egy kisebb vagy nagyobb zacskót, esetleg kukazsákot magunkkal vinni, és az utunkba kerülő hulladékot összeszedni. Amíg a növényzet még; és a hó már nem borítja be a földet, hihetetlenül könnyű kiszúrni az eldobált üdítős flakonokat, műanyag szatyrokat, uzsonna-csomagolásokat, még a messziről virító színes kupakokat is. Nagyon kevés fáradtsággal ezeket össze lehet gyűjteni, és ha minden erdőben járó ember – azon kívül, hogy nem szemetel – még haza is vinne egy pici hulladékot, akkor igazán tiszták lennének az erdeink. 

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben