Tényleg sokat foglalkozunk a külsőnkkel?

A médiából ömlik ránk a külsővel való foglalkozás. Csináld ilyenre a hajad, viseld ezt a márkát, ilyen a legjobb smink és még sorolhatnánk a reklámok ajánlásait. Az emberek fejében így alakul, hogy szinte csak a külsőségekkel foglalkozzanak...

Társadalmunkban és kultúránkban azt látjuk, hogy a külsővel sok mindent elérhetünk. Egy csinos hölgy előbb kap állást, mint egy átlagos külsejű; a reklámokban modellek szerepelnek és a színészek nagy része is vagy egy bombázó vagy pedig egy adonisz. Az a hamiskás elképzelés kúszhat a fejünkbe, hogy csak akkor tudunk érvényesülni a világban, ha megfelelő és szép külsővel rendelkezünk, másként biztosan nem lehetünk sikeresek.

Gondoljunk arra, hogy a nők akár órákon keresztül készülődnek valahová. Tökéletesnek kell lennie a sminknek, a hajnak és a ruhának is, másként ki sem lépnek a házból. Valaki már a sarki boltba sem megy le anélkül, hogy ki ne sminkelné magát. Természetesen a férfiak kevesebbet készülődnek a hölgyekhez képest, de mára kissé „feminimebbek” lettek: több gondot fordítanak a hajuk beállítására és még pár szelfit is lőnek a tükörben, hogy biztosra menjenek. Ennek okán sokaknál rögeszméjükké vált a megjelenésükkel való foglalkozás és csak akkor érzik magukat sikeresnek, sőt, szerethetőnek, ha szépnek titulálja őket a többi ember.

Ha beszélgetünk emberekkel és átböngésszük a közösségi oldalakat, akkor nagyon sokszor ugyanabba a problémába futunk bele, miszerint az emberek úgy vélik, hogy fel sem figyelnek rájuk, ha külsőségekben nem érnek el egy bizonyos „szintet”. Ez megbélyegzi a társas kapcsolatukat is a másik nemmel. „Csak a külső számít, holott én mindent megtettem érte. A kedvében jártam, ajándékokkal halmoztam el, sokat beszélgetünk és nevetünk együtt, de mivel úgy nézek ki, ahogyan, sosem lesz nála esélyem. A sok macsó kell a nőnek, akik bár jól néznek ki, mégis kutyába sem veszik őket.” - vélekedik így sok férfi. A hölgyektől is olvashattunk már hasonlót: „Sajnos nem vagyok egy cicababa, nincs hosszú szőke hajam és óriási mellem. Pedig a férfiak ezekre a buta tyúkokra buknak és az én értékeimet nem veszik figyelembe.” Természetesen az ilyen és ehhez hasonló kijelentések mögött már nem csak a megjelenés, de a pszichológia is közrejátszik, valamint a jelen kortünete is, mindazonáltal mégis lényeges szerepe van ebben a külcsínnek is.

Mindezek miatt az emberek lassan túl nagy hangsúlyt fektetnek a külsőre és mániává, kényszerképzetté, kisebbrendűség érzésévé is válhat. Vélhetően azoknál fordul elő a legjobban, akik egyébként nem tartják magukat szépnek vagy vonzónak és mindent bevetnek annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Egyre több példát láthatunk plasztikai beavatkozásokra, már a 18-20 évesek körében is. Ezeknek az embereknek nagyon fontos a pozitív visszaigazolás másoktól, mert csak ezek alapján vélik magukat értékesnek. Pedig a külső nem egyenlő a belső tulajdonságainkkal és értékeinkkel!

A túlzásba esés leküzdésére próbáljuk ki azt, hogy nem mindennap megyünk be úgy a munkahelyünkre, hogy maximálisan kihozzunk külsőnkből a legjobbat. Menjünk smink nélkül – vagy legalábbis kevésbé erőteljesebb sminkkel –, a hajunkat is egyszerűbben állítsuk be! Ne gondoljuk azt, hogy ki fognak nevetni, mert a statisztikák és visszajelzések szerint a legtöbb ember pozitívan vagy semlegesen áll hozzá a változásokhoz, de semmiképpen sem negatívan. Mozogj olyan körökben is, ahol nem a külsőre koncentrálnak az emberek, hanem a belső értékekre. Menj, segíts önkéntesként valahol, erre számtalan lehetőség van a koncertektől kezdve az adományhálózatokig. Látni fogod majd, hogy az emberek nem a külsőd alapján viszonyulnak hozzád, hanem a tetteid és segítőkészséged alapján! Előtérbe kerül a jellem és a személyiség. Jusson továbbá eszedbe az, hogy mindenkinek más és más az ízlése a külső terén! Láthatod, hogy számos ember alkot párt egymással, akik megjelenésben teljesen elütnek ha egy másik párhoz hasonlítjuk őket. Éppen ezért az összehasonlítgatás és ítélkezés is teljesen felesleges, akár másokon alkalmazzuk, akár magunkon.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben