Tilos varázsolni! A manók elkezdték a hatalom átvételét - a pocokmobil fél a macskától

Tilos varázsolni! A manók elkezdték a hatalom átvételét- A pocokmobil fél a macskától

Tilos a varázslat a kezdő manóknál, mert akármennyire is egyszerűnek tűnik, néha balul sülhet el. Ha mégis varázsolunk, az csak vészhelyzetben szabad, és hát vészhelyzet pedig akármikor is lehet. Főleg ha mi magunk helyzeteket vészhelyzetnek nyilvánítunk saját önös céljaink érdekében.

A Nagymanó nélkül eléggé hazárdjáték a dolog… a pocokmobil pedig fél a macskától… Egyébként nem őrültem meg, csak Babos Eszter író mesekönyvén kuncogok, amiben Molly és Milo a földi időszámítás szerint gyerekkorban lévő manók próbálgatják a határaikat. Ez egy olyan gyermekkönyv, amit a szülők is szívesen olvasnak, mert van füle és farka, és alapjában véve tarka-barka, mert Hettinger Ágnes festőművész valódi festményeivel illusztrálta őket.

"– Valami egészen különleges kapcsolat van a két kis szeleburdi manó között. – mondta halkan Ludvig mesternek.

Úgy bizony! Ilyen páros csak egy születik 1000 évente. A legnagyobb bajt is megoldják együtt, de még sokat kell tanulniuk. A bennük lévő szeretet és jóság előbbre viszi a manónépséget." Babos Eszter: Molly és Milo, a szeleburdi manók, 3.rész: A sarki fény verseny - részlet/

A mesék szellemisége visszaadja a hitet a gyermekben és felnőttben, hogy a csodák és a varázslatok léteznek. Halkan súgom meg, hogy valóban léteznek is, csak néha azokat is annyira elvarázsoljuk magunkkal együtt, hogy nem látunk ki a saját illúzió varázslatunkból. Egy szó mint száz, csuda jó gyermek olvasmány, ami gondolatokat ébreszt az olvasó fejében. Olyan igaziakat és szépeket… mint a sarki fény…

https://www.youtube.com/watch?v=wXffUZKBjjk

Ki az a Babos Eszter?

Író, előadóművész, bábos. Pici gyerekek kezdik tevékenysége során a kultúrát magukévá tenni meséin és bábjátékain keresztül, már 1-2 éves kortól, egészen a felnőtteknek szóló pajzán székely népmesékig minden is megtalálható a tarsolyában, ami értékes irodalom vagy hagyományőrző kulturális. Az idei évben jelölték Babos Esztert a Molly és Milo, a szeleburdi manók című mesekönyv sorozattal Dugonics András Irodalmi Díjra, mese kategóriában, ahogy néztem legutóbb vezette még a listát a facebookon. Meséi mellett hiánypótló könyvként meg az Otthonos bábok, bábos otthonok című könyve, ami gyakorlati útmutatót ad a szülőknek, hogyan és mivel bábozzanak már az első pillanatoktól a gyermeküknek, rávezeti a szülőket arra, hogy újra tudjanak játszani a csemetéikkel, ne a mobiltelefon legyen az egyetlen megoldás a gyermek figyelmének a lekötésére. Plusz megnyit egy olyan kommunikációs csatornát gyermek és szülő között, ami még a legrejtettebb lelki dolgokat is felszínre tudja hozni, és segít abban, hogy a gyermek a világot könnyebben megértse és feldolgozza a benne történő negatív vagy pozitív dolgokat.
- Mit és hogyan bábozzunk kisgyermekeknek?
- Baj, ha csak plüssöm van otthon?
- A bábok segíthetnek magatartási problémákkal küzdő gyermekemnek (hiszti, ellentmondás, akaratosság, dackorszak(ok)
- Elkerülhetőek a hétköznapi konfliktusok a bábok segítségével?
- Miben rejlik a báb ereje?
- Ha nem tudja gyermekem elmondani, hogy ki bántotta, esetleg el tudja bábozni?

Fontosnak tartom, hogy a meséket és meséinket átadjuk a gyermekeinknek. A mesékbe kódolt tudás felnőtt korban ki tud majd csomagolódni, és segítséget vagy utat tud mutatni a személyiségünk csiszolásához.

Ezért szeretem Eszter meséit, mert annyira valóságosak benne a kitalált világ történései, hogy óhatatlanul hiszek neki: Létezik varázslat, troll, manó, lidérc, beszélő hóbagoly, dühös piros kukac, szeretet, barátság, és együttműködés.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben