UFO-t láttak Kiskunfélegyházán

1989. december 21.-én a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza egén különleges fényjelenségek tűntek fel, aminek több szemtanúja is volt. Az akkor tizenhat éves U. István is gyorsan beszaladt a fényképezőgépéért, és nagy szerencséjére több felvételt is készített az eseményekről.

A dolognak híre ment és az iskolában is megtudták, hogy a fiú fotókat csinált a fényekről. A tanárai elnézték a dolgot, viszont a diákok egy része úgy vélekedett róla - pontosabban a fotós szakkör-, hogy biztosan trükk van az egész mögött. A képeken szereplő fényeket megpróbálták leutánozni utcai lámpával, a Holddal, egy karácsonyfa égővel és sok más egyéb dologgal, de végül feladták, mert nem lehetett reprodukálni semmivel sem. Ennek ellenére nem hitték el, hogy a bemutatott képek nincsenek manipulálva. István amatőr csillagász volt és teljesen elképzelhetetlennek tartotta a földönkívüliek idelátogatását és az ufókat is. Csillagászati szakkörre járt és többek között ilyen sorokat jegyeztek fel a témáról az oktatója által:

Különleges időjárási körülmények között az állat és az ember egyaránt izgalomba jön, és az érzékszervei nem működnek tökéletesen; tehát hallucinál és káprázik a szeme.

Ezért teljesen szkeptikus volt abban, hogy UFO-k lennénk, de ő sem tudta megmondani, hogy mit látott.

Ez az észlelés és a későbbi élménye már közvetlen bizonyítékot biztosított a számára, hogy mindezek a dolgok a valóság részei. Egyik nap egy különös dolog jelent meg az otthonában:

A szobámban történt, egy ív alakú valami volt, ami átjött a falon. Pár percig láttam, aztán eltűnt.

Mivel István megérzései azt súgták, hogy ez a dolog vissza fog térni hozzá, ezért kikészítette ágya mellé a fényképezőgépet. Másnap a jelenség visszatért és sikerült felvételt készítenie róla. Azonban biztosra akart menni és nem is ő hívatta elő a fényképeket. Amikor megkapta a fotóüzletből a kész felvételeket, akkor tökéletesen látszott, hogy a fényív mellett kivehető egy fej, amit ő egy ufonautának tulajdonított. A fiú nem tudta, miért pont őt látogatta meg az idegen lény, azonban nem lenne túl meglepő, ugyanis érdekelte a csillagászat és a repülés is.

István édesapja repülőgépmodelleket készített és hobbiként ugyanezzel foglalkozott ő is. Ez mellett számos műszaki dologhoz is értett és rendszeresen segítette még az iskoláját is: javított számítógépeket, mosógépet, centrigufát, varrógépet, magnót, erősítőket, villanymotorokat, lemezlejátszókat, rádiót és mindezt ingyen. A tanulásra pedig elég volt egy óra, mert kitűnő tanuló volt. Az esetet Kiss László kutató dolgozta fel és az akkori Ufómagazinban egy cikket is közölt róla, amiből az is kiderül, hogy István a fényív észlelése után nem érzett félelmet, de egész teste elzsibbadt. A kép előhívása után pedig megtudták, hogy a fiú lánytestvére is látott többször egy alakot az ablaknál, míg az édesanyja teljes egészében egy világított kontúrú alakot vett észre egyszer a szobában, aki igen alacsony volt. A családtagok tehát egymástól függetlenül tapasztaltak dolgokat, de egyikük sem merte említeni azt a másiknak. Kis László a képet és a beszámolókat hitelesnek minősítette.

Az esetnek óriási híre ment és több újság is beszámolt róla. Többek között a Geszti Péter által vezetett „Ász” című műsorba is meghívták Istvánt, hogy bemutassák a történetét. Mivel a fotók bizonyító erejűek voltak, ezért még a Magyar Honvédség helyőrség klubja is felkérte egy előadásra. Számos katona és pilóta is érdeklődött az UFO-k iránt, még ha ezt hivatalosan tagadniuk is kellett.

István körül tehát egy ideig nem volt nyugalom, a média is folyamatosan foglalkozott vele, az emberek leszólították az utcán, de az idő múlásával minden lecsillapodott. Az eset a mai napig az egyik legérdekesebb magyar UFO-történetek közé tartozik.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben