Ültessünk madárbarát kertet!

Sokan helyeznek ki télen madáretetőt az éhes csivitelő madárseregnek, de jó ha tudjuk; sokféle növény bogyója is akár remek madáreleség lehet. Ha elég nagy a kertünk és vállalkozó szellemű kertbarátok vagyunk, szakítsunk a berögződésekkel: nem csak fagyalból ültethetünk sövényt, hanem más, bogyókat nevelő cserjékből is!

Madárbirs

A madárbirsek lehetnek lombhullatók és örökzöldek. Bogyójuk fajtól függően lehet piros vagy fekete. Emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Hazánkban három őshonos faj él, melyek a Kárpát-medencei klímához alkalmazkodva rendkívül jó szárazságtűrők. Ültethetünk lombhullató henye madárbirset, fél örökzöld fűzlevelű madárbirset.

Vadrózsa

A vadrózsa fajok termése a csipkebogyó, C-vitamin tartalma rendkívül magas, a begyűjtött bogyókból akár szörp, lekvár és forrázatából tea is készíthető. Ha nem csak egy átlagos méretű városi kertünk van, hanem egy külterületi nagyobb ingatlanunk, akkor pedig igazi „madár-paradicsomot” hozhatunk létre!

Kökény

Ültethetünk akár kökényt is, melyet erőteljes tősarj képzése miatt nem ajánlunk kis házikertbe. Őshonos lévén jól bírja a szárazságot is. Termése nem csak a madarak számára csemege, hanem kiváló lekvár készülhet belőle. Étvágygerjesztő hatású, magas antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer erősítéséhez használhatjuk.

Galagonya

A galagonyafélék lombhullató cserjék, vagy fajtól függően kis fává nőnek. Városszéli kertünkben nevelhetünk belőle sövényt, tövises ágaik közt nem könnyű áthatolni! A termése almaszerű, lehet piros vagy feketés színű. A népi gyógyászatban a galagonya leveleit, virágzó hajtásait gyógyteának használják; szívfájásra, gyors szívverésre, magas vérnyomásra.

Nem csak a madarainknak teszünk hát jót, ha termésekkel díszítő fa- és cserjefajokat ültetünk örökzöldjeink közé, hanem magunk is megkóstolhatjuk és élvezhetjük a természet őszi ajándékait. Addig is amíg a növények termőre fordulnak tegyük rendbe ősszel a madáretetőket!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben