Virágzik a tavaszi hérics a szári dombokon

Most már valóban beköszöntött a tavasz, de hamarosan a nyár is megmutatja magát. Használjuk ki a szép időt és ragadjuk meg a természetben a hérics csodálatos pompáját!

A tavaszi hérics védett növény, becsült értéke száranként ötezer forint. A virág a boglárkafélék családjába tartozik és számos helyen megtalálható Magyarországon, többek között a Kisalföldön, a Jászságban vagy pedig a keszthelyi-fennsíkon. A rendszeresen túrázók találkozhatnak vele a Pilisben, a Börzsönyben és más népszerű kiránduló helyeken is.

A virágnak 20-50 centiméteres szára van és kissé borzosnak tűnő levelei. Rögtön kitűnik a zöld aljnövényzetből, mert a virág élénksárga színű és 20 levele van. Áprilisban és májusban virágzik, így ha az említett helyekre ellátogatunk, akkor biztos, hogy találkozni fogunk vele.

A növény többféleképpen is felhasználható, azonban nagyon óvatosan kell vele bánni, mert mérgező hatású is tud lenni! Főzetként nagyon erős lehet és szívmegállást is okozhat. A virág ugyanis tartalmaz szív glikozidokat és flavonoidot, utóbbi viszont gyógyhatással bír. Egyébként ez a vegyület C-vitaminnal ötvözve érfalvédő hatással rendelkezik. Annak idején Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós és Rusznyák István orvos fedezte fel a glikozidokat, de akkoriban még külön a vitaminok családjába sorolták. A besorolás mára megváltozott, de a lényegét tekintve ugyanaz maradt: bizonyos mértékben jó hatással van a szervezetre, továbbá más vitaminokkal is lehet vegyíteni.

A rádió munkatársai is nemrég Szár településen jártak, Fejér megyében, ahol a tavaszi hérics már virágzik. A község két nevezetessége a római katolikus templom és plébániaház. Előbbit Fellner Jakab építette még 1759-ben és egy évvel később már kész is lett. Fellner volt a barokk copf stílusú építészet egyik legkiválóbb mestere és nevéhez több tucat palota és templom építése köthető az országban. Érdemes továbbá ellátogatnunk a Kálváriára is, amelyet a Móricz Zsigmond utcából közelíthetünk meg a legkönnyebben. A Kálvária tetejéről gyönyörű panoráma nyílik a környékbeli dombokra és völgyekre. A zöld és sárga színek pompája kitűnő lehetőséget ad tájfotózásra.

Ha egy kicsit elhagyjuk Szárt, akkor a tanösvényeken és erdei utakon eljuthatunk a híres Szép-Ilonka forráshoz, a Körtvélyespusztai kápolnához, továbbá a Körtvélyesi-kilátóhoz is.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben