Zenés Mitológiai Gyorstalpaló - Görögország I. rész

A görög mitológiát arra használták, hogy megmagyarázzák az emberiség környezetét, a természeti jelenségeket, amelyeknek tanúi voltak és az idő múlását a napokban, hónapokban és évszakokban. A görög mítoszok is kapcsolódtak a valláshoz és elmagyarázták az istenek eredetét, életét, honnan jött az emberiség és hová tart a halál után.

A görög mítoszok arcokat és jellemekkel ruházták fel a görög vallás isteneit, de hasznos gyakorlati tanácsokat is adtak az embereknek a boldog élet legjobb módjáról. A mítoszok másik célja az volt, hogy újra elmeséljék a történelmi eseményeket, hogy az emberek emlékezetében megmaradjanak az őseik, a megvívott háborúk és a felfedezett helyek.

A mítoszok elmondása

A modern használatban a „mítosz” kifejezésnek talán negatív csengése van, ami a hitelesség és a megbízhatóság hiányára utal. Nem szabad azonban feltételezni, hogy a mítoszokban teljes szívvel hittek és nem szabad azt sem feltételezni, hogy a görögök teljesen szkeptikusak lennének velük szemben. Valószínűleg a görög mítoszokat, mint minden vallási vagy nem írott forrást, egyesek hitték, mások pedig leértékelték. A mítoszokat minden bizonnyal vallási és oktatási célokra használták, de lehet, hogy egyszerű esztétikai funkciójuk is volt. Annyi bizonyos, hogy a mítoszok a görög társadalom széles rétegei számára egyaránt ismertek és népszerűek voltak a művészetben való közös képviseletük révén, legyen szó akár középületek szobráról, akár kerámiára festett jelenetekről.

Széles körben elterjedt írástudás nélkül a mítoszok továbbadása először szóban történt valószínűleg a minószi és a mükénéi bárdok által az i.e. 18. századtól kezdve. Ez természetesen lehetővé teszi annak lehetőségét, hogy egy-egy mítosz minden egyes újbóli elmondása után díszítsék és fejlesszék, hogy növeljék a közönség érdeklődését vagy beépítsék a helyi eseményeket és előítéleteket. Ez azonban egy modern értelmezés is, mivel az is lehetséges, hogy a mítoszok elmondása bizonyos bemutatási szabályokat követett és a hozzáértő közönség esetleg nem fogadta el készségesen az ismerős mese eseti adaptációit. Évszázadokon keresztül a városállamok közötti kapcsolatok növekedésével azonban nehéz elképzelni, hogy a helyi történetek nem keveredtek másokkal, hogy több különböző eredetű mítoszt hozzanak létre.


A mítoszok bemutatásának következő állomása a versek megalkotása volt Ióniában, valamint azünnepelt költők Homérosz és Hésziodosz versei az ie 8. század körül. Most először vetették papírra a mítoszokat. Homérosz Iliásza a trójai háború utolsó állomásait meséli el - talán a görögök és keleti szomszédaik közötti késő bronzkori konfliktusok összesítése gyanánt (i. e. 1800–1200) -, az Odüsszeia pedig a hős Odüsszeusz trójai háorú utáni hajóútját. Hésziodosz Theogóniája az istenek genealógiáját adja, a Munkák és napok pedig az ember teremtését írják le. Az isteneket tipikusan emberi érzésekkel és kudarcokkal írják le, a hőskök pedig gyakran egy isteni és egy halandó szülővel rendelkeznek, így biztosítva a kapcsolatot az ember és az istenek között.


A mítoszok következő fő ábrázolása a 8. századtól kezdve a kerámián keresztül történt. Számtalan mitikus jelenet díszít minden formájú és funkciójú kerámiát és ez bizonyosan elterjesztette a mítoszokat a szélesebb közönség számára.

A görög mitológia évszázadokon keresztül népszerű volt és a főbb középületeket mint például az athéni Parthenon, a Zeusz-templom Olimpiában vagy az Apolló-templomot Delphiben több nagyobb szobor is díszítette. Az i. e. 5. századtól pedig a mítoszokat az újdonságnak számító színházi formátumában mutatták be. Különösen a három tragikus Aiszkhülosz, Szofhoklész és Euripidész műveiben. Ugyan ezen időben, körülbelül az i. e. 6. századtól környékén dokumentálták először a Szókrátész előtti szkepticista iratokat. Ezekben a filozófiákban már szinte elutasították a mítoszokat és tudományosabb magyarázatot kerestek a jelenségekre és eseményekre. Végül az i. sz. 5. században az első történészek mint Herodotosz és Thukydides igyekeztek a lehető legpontosabban dokumentálni és rögzíteni az utókor számára az események kevésbé szubjektív szemléletét, és így született meg a történelem modern tárgya.

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben