A Cargo-kultusz és az ősi technológiák -

Mi is az a Cargo-kultusz? Egy néprajzi jelenség, amikor egy technológiailag primitív társadalom kapcsolatba kerül egy technológiailag fejlett társadalommal. A cargo mint szó rakományt jelent, a kultusz pedig, hogy egyfajta vallási imádat tárgyává lesznek a rakományok, vagy az azt hozó illetők.

Erre számtalan példa létezik a XIX. és XX. századból: az 1940-es években katonák érkeztek Vanuatura, a Csendes-óceán egyik szigetére. Az állomásozó emberek rakományaikat hol felrakták egy hozzájuk érkező repülőgépre, hol pedig lepakolták, ha éppen nekik hoztak valamit. Mindeközben a sziget bennszülött lakossága folyamatosan figyelte az eseményeket. Mivel a technológiát nem ismerték, így az az elképzelés alakult ki a fejükben, hogy ezek a repülő szerkezetek kapcsolatban vannak az Istenekkel, mert élelmet, ruhákat és egyéb szükséges tárgyakat hoznak magukkal, sőt, maguk a fehér emberek is valamiféle istenségek lehetnek, vagy legalábbis összeköttetésben vannak velük.

Így hát elkezdték leutánozni őket és vallási ceremóniákat kezdtek el gyakorolni annak fényében, hogy ezért majd hamarosan ők is megkapják jutalmukat az Istenektől. Hihetetlen dolgok mentek végbe: a sziget primitív lakói lemásoltak szinte mindent, amit csak láttak a fehér ember körül. Ilyenek voltak például a zászlók, a fegyverek, az antennák, a repülőgép és annak kifutópályájának leutánozása, de még az U.S.A. felirat is. Ezeket fából, gyékényből és egyéb növényekből készítették el, de ettől függetlenül természetesen nem értették a technológiát, ugyanis a puskadurranásra is azt hitték, hogy valamiféle varázslat.

Akadnak más példák is. 1871-ben az orosz Mikluho Maklaj kutató az Új-Guineai Banguban kötött ki. A sziget lakói istenként kezdték el tisztelni őt és hajóját, a férfi hiába mondta, hogy csupán Oroszországból érkezett. Sőt, nevet is adtak neki, ami Tamu Anut néven vált később ismerté és a későbbi években odaérkező modern emberek is hallottak a történetről. A törzs még akkor is várta az orosz visszatérését, mert hittek abban, hogy istenük majd a jövőben újra meglátogatja őket.

Az egyik legismertebb eset John Frum kultusza, ami Vanuatuban, Tanna szigetén alakult ki a világháború idején. Az oda érkező expedíciók azt találták, hogy a sziget lakosai egy olyan embert imádnak, aki a leírás szerint amerikai és számtalan rakományt adott nekik ajándékba. Bizonyos helyszíneken megtalálták a keresztény vallás szimbolikáit is, amit a lakosok vettek át a férfitól. Akkora kihatással volt rájuk, hogy kultusza mind a mai napig tart.


Ajándék az "istenektől"