Finom és magyar - a gulyás -

A gulyás nem véletlenül tudott évszázadokon keresztül népszerű maradni. Ahány ház, annyi recept, 2017-ben került be a hungarikumok közé.

A gulyás a népi kultúránk szerves része, a pörkölttel és a paprikással együtt igazi parasztétel. A pörkölt, a gulyás és a paprikás sokszor keveredik, így külföldön igencsak meglepődhetünk, hogy mi kerül elénk, amikor gulyást rendelünk. Ugyanis a gulyás a határainkon túl is az egyik legnépszerűbb magyar étel, bár elkészítésében néha elég döbbenetes összetevőkkel is találkozhatunk.



Régebben a pásztorok, távol az otthonuktól, kint a pusztában, csak saját magukra számíthattak. Így az élelemről is nekik maguknak kellett gondoskodniuk. Ehhez pedig egy edényük volt, a bogrács. Kenyér, szalonna és hagyma mindig volt náluk, de a hideg étel után vágytak valami igazán erőt adó, meleg ételre, és ez volt a gulyás. A gulyásoknak könnyű dolga volt, hiszen könnyen jutottak marhahúshoz, ám a juhokat terelgető pásztorok esetében a gulyás a legtöbbször birkából készült, és a parasztság nagy része sem jutott hozzá a már akkor is drágának számító marhahúshoz. Így a gulyás mindig olyan húsból készült, ami éppen adódott. Köretet nem készítettek hozzá a kezdetekben, hanem kenyérrel fogyasztották, majd később többször magát a megtisztított krumplit is belefőzték.

Az, hogy nemzeti ételünkké vált, a Habsburgoknak köszönhető. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba is és bár igazi nemzeti étel volt, státusza alacsony maradt a nemesség körében. Nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, noha titokban mindenki nagyon kedvelte.



Érdekességek a gulyásról

Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, de bármilyen hús felhasználható hozzá, így akár birkahús, sertéshús de még baromfi is.
Fiatal állatok húsából nem célszerű készíteni, mert nem lesz olyan az íze.
A gulyásnak rengeteg változata van. A szegediben például csipetke is van, míg az Esterházy-gulyásban csíkokra vannak vágva a zöldségfélék. A kolozsvári gulyásban édeskáposzta van, a szerb gulyást pedig kelkáposztával készítik.
A gulyásleves a gulyás rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. A polgári konyhákban jelent meg először.
Van gombás, babos, zöldséges változata is, melyet hús hozzáadása nélkül készítenek. Ezt nevezik „hamisgulyásnak"
Az első szakácskönyv, amelyben a gulyás receptje szerepelt, Rátz Zsuzsanna
Manapság már annyira népszerű, hogy országszerte gulyásfesztiválokat rendeznek. Ezeken gulyásfőző versenyeken mérettethetik meg magukat a lelkes gulyáskészítő szakácsok.

A gulyás nem véletlenül tudott évszázadokon keresztül népszerű maradni. Ahány ház, annyi recept, 2017-ben került be a hungarikumok közé.

A gulyás a népi kultúránk szerves része, a pörkölttel és a paprikással együtt igazi parasztétel. A pörkölt, a gulyás és a paprikás sokszor keveredik, így külföldön igencsak meglepődhetünk, hogy mi kerül elénk, amikor gulyást rendelünk. Ugyanis a gulyás a határainkon túl is az egyik legnépszerűbb magyar étel, bár elkészítésében néha elég döbbenetes összetevőkkel is találkozhatunk.



Régebben a pásztorok, távol az otthonuktól, kint a pusztában, csak saját magukra számíthattak. Így az élelemről is nekik maguknak kellett gondoskodniuk. Ehhez pedig egy edényük volt, a bogrács. Kenyér, szalonna és hagyma mindig volt náluk, de a hideg étel után vágytak valami igazán erőt adó, meleg ételre, és ez volt a gulyás. A gulyásoknak könnyű dolga volt, hiszen könnyen jutottak marhahúshoz, ám a juhokat terelgető pásztorok esetében a gulyás a legtöbbször birkából készült, és a parasztság nagy része sem jutott hozzá a már akkor is drágának számító marhahúshoz. Így a gulyás mindig olyan húsból készült, ami éppen adódott. Köretet nem készítettek hozzá a kezdetekben, hanem kenyérrel fogyasztották, majd később többször magát a megtisztított krumplit is belefőzték.

Az, hogy nemzeti ételünkké vált, a Habsburgoknak köszönhető. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba is és bár igazi nemzeti étel volt, státusza alacsony maradt a nemesség körében. Nem tartották elég előkelőnek a fogyasztását, noha titokban mindenki nagyon kedvelte.



Érdekességek a gulyásról

Eredetileg a gulyást marhahúsból készítették, de bármilyen hús felhasználható hozzá, így akár birkahús, sertéshús de még baromfi is.
Fiatal állatok húsából nem célszerű készíteni, mert nem lesz olyan az íze.
A gulyásnak rengeteg változata van. A szegediben például csipetke is van, míg az Esterházy-gulyásban csíkokra vannak vágva a zöldségfélék. A kolozsvári gulyásban édeskáposzta van, a szerb gulyást pedig kelkáposztával készítik.
A gulyásleves a gulyás rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. A polgári konyhákban jelent meg először.
Van gombás, babos, zöldséges változata is, melyet hús hozzáadása nélkül készítenek. Ezt nevezik „hamisgulyásnak"
Az első szakácskönyv, amelyben a gulyás receptje szerepelt, Rátz Zsuzsanna
Manapság már annyira népszerű, hogy országszerte gulyásfesztiválokat rendeznek. Ezeken gulyásfőző versenyeken mérettethetik meg magukat a lelkes gulyáskészítő szakácsok.

Fáklya Rádió - Vigyük együtt a fáklya lángját!