Egészség, gránátalmával!

E nemes gyümölcs jótékony hatásaival sokan nincsenek tisztában, pedig jó lenne, hiszen valódi csodaszer!

A gránátalma latin neve, punica granatum, a punokra utal, de népszerűségéről elég annyit mondani, hogy Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.

A gránátalma mediterrán vidékeken őshonos, szárazságtűrő, a nagyon enyhe fagyot is elviseli, de a közép európai klímán főként szobanövényként érdemes tartani. Európában és nálunk is főleg a déli területeken termesztik. Télálló fajtája a hazai kertekben is előfordul, ám ehető termést nem hoz. A fa gyümölcsét használják kulináris célokra: az almából köretet, szirupot, levest, üdítőitalt, szószokat készítenek, de már azt is régóta tudjuk, hogy nem csak mutatós, hanem nagyon egészséges is!

Milyen jótékony hatása van a gránátalmának az egészségre?

·         Rengeteg antioxidáns található benne, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, és erősítik az immunrendszert.

·         Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz.

·         Védi a májat és a vesét a toxinoktól.

·         A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében – bizonyította több kutatás.

·         A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL, a káros koleszterin szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, ami jelentősen hozzájárul a szív egészségéhez. 

·         A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.

·         A gránátalmában található ösztrogénhez hasonló anyag segítségével csökkenthetőek a klimax tünetei, de akár a csontritkulás vagy a depressziós tünetek is csökkenhetnek a gyümölcs fogyasztásával.

·         A gyümölcs fogyasztásával megakadályozhatjuk a káros gombák szaporodását a szervezetben, így például kiváló ellenszere lehet a bélrendszeri Candida fertőzés visszaszorításának.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben