E nemes gyümölcs jótékony hatásaival sokan nincsenek tisztában, pedig jó lenne, hiszen valódi csodaszer!
A gránátalma latin neve, punica granatum, a punokra utal, de népszerűségéről elég annyit mondani, hogy Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.
A gránátalma mediterrán vidékeken őshonos, szárazságtűrő, a nagyon enyhe fagyot is elviseli, de a közép európai klímán főként szobanövényként érdemes tartani. Európában és nálunk is főleg a déli területeken termesztik. Télálló fajtája a hazai kertekben is előfordul, ám ehető termést nem hoz. A fa gyümölcsét használják kulináris célokra: az almából köretet, szirupot, levest, üdítőitalt, szószokat készítenek, de már azt is régóta tudjuk, hogy nem csak mutatós, hanem nagyon egészséges is!
Milyen jótékony hatása van a gránátalmának az egészségre?
· Rengeteg antioxidáns található benne, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, és erősítik az immunrendszert.
· Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz.
· Védi a májat és a vesét a toxinoktól.
· A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében – bizonyította több kutatás.
· A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL, a káros koleszterin szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, ami jelentősen hozzájárul a szív egészségéhez.
· A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.
· A gránátalmában található ösztrogénhez hasonló anyag segítségével csökkenthetőek a klimax tünetei, de akár a csontritkulás vagy a depressziós tünetek is csökkenhetnek a gyümölcs fogyasztásával.
· A gyümölcs fogyasztásával megakadályozhatjuk a káros gombák szaporodását a szervezetben, így például kiváló ellenszere lehet a bélrendszeri Candida fertőzés visszaszorításának.