Gyermekektől erednek a legkorábbi ismert műalkotások

Az emberiség szocializációjában és fejlődésében a művészet viszonylag fiatal jelenség. Az ember által készített első szerszámok mintegy 600 000 évvel ezelőtt keletkeztek, az eddigi ismert legkorábbi művészeti alkotások pedig körülbelül 30 000 éve, az őskőkorszak (paleolitikum) végén, a jégkorszakban keletkeztek.

Az akkori művész, gyűjtögetéssel, halászattal és vadászattal teremtette elő táplálékát. Azért készített szobrokat és rajzolt, hogy ezekkel a mágikus cselekményekkel is a maga javára fordítsa a természeti jelenségeket. A Kantoni Egyetem egy friss tanulmányában David Csang és kollégái azt állítják, hogy a legkorábbi ismert művészeti alkotásokat fedezhették fel a Tibeti-fennsíkon. E tenyér- és lábnyomok 169-226 ezer évesek, kreatív viselkedésről árulkodnak és gyermekek hozhatták létre őket.

Thomas Urban, a Cornell Egyetem művészettudományi szakembere szerint a lenyomatokat nem véletlenül helyezték el, és kifejezetten művészi tevékenységről árulkodhatnak. A kutató az utóbbi években sokat vizsgálta az új-mexikói White Sands Nemzeti Park emberi és állati nyomait, hogy jobban megértse elődjeink viselkedését. A tibeti maradványokat egy hegyfoknál találták meg 2018-ban, Csueszang közelében. Az öt kéz- és lábnyomot egy meleg vizű forrás által lerakott mészkőben hagyták. Urban szerint a felület nagyon csúszós lehetett, nem valószínű, hogy valaki csak úgy járkált rajta. A régészek csapata arra gyanakszik, hogy a tibeti leletek a primitív művészet legkorábbi bizonyítékai. Hasonló nyomokat eddig Indonéziában, Spanyolországban és Franciaországban találtak, ezek 45-30 ezer évesek.

A leletek korát a szakértők uránizotópok segítségével azonosították, és azt feltételezik, hogy a lábnyomok egy hétéves, a tenyérnyomok pedig egy tizenkét éves gyermeké lehettek. Azt nem tudni, hogy a gyermekek milyen embercsoporthoz tartoztak, valószínű, hogy gyenyiszovaiak voltak.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben