Jamaicából származik az istenek eledele

A Blighia sapida vagy legáltalánosabb nevén az Ackee egy olyan gyümölcs, amely főként Jamaica nemzeti gyümölcseként került be a köztudatba sárga színével és fekete magjaival.

Krémesen vajas állagú, dióhoz hasonlítható gyümölcs, különlegessége pedig, hogy csak éretten fogyasztható, mivel az még éretlen formájában mérgező. Csak akkor lehet biztonsággal megenni, ha a magot és a körülötte lévő vörös hártyát teljesen eltávolítják. Összességében egyébként egy nagyon tápláló és egészséges gyümölcs, ami nagyon gazdag A-vitaminban, cinkben és fehérjében egyaránt.

Jótékony hatással bír a benne lévő linolsav a szem és az agy membránjának működéséhez, szabályozza a koleszterinszintet, a benne lévő rostok pedig nagyban segítik az emésztőrendszer egészségének megőrzését. Gyakran fogyasztják éppen ezért is székrekedéses problémáknál, valamint az elhízás megelőzésében nyújt segítséget és a gyomorral kapcsolatos gondokat is képes helyrehozni.

Csökkenti a vastagbél betegségeket és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is pozitív eredményeket tud nyújtani. Mindemellett az idegrendszeri problémák és az epilepszia gyógyításában is isteni eledelnek számít a benne lévő kulcsfontosságú vitamin, a niacin.

Szebbé teszi a bőrt és a pattanások kezelésére is alkalmazzák kozmetikai folyamatokban.

A benne lévő folsav továbbá segít megelőzni a születési rendellenességeket, míg az olyan ásványi anyagok, mint a vas és a kalcium, fenntartják a megfelelő hemoglobinszintet a vérben és jótékony hatással vannak a csontok és a fogak egészségének fenntartásában. Nem utolsó sorban lehúzza a lázat és a megfázás egyik legkiemelkedőbb gyógyítója Jamaicában.

Számos népgyógyászati felhasználása is ismert, tulajdonképpen nincs olyan nyavalya, amire nem lenne jó ez a gyümölcs, éppen ezért is tekintenek rá úgy, mint az istenek eledelére.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben