Az alma nemcsak finom, de egészséges is

Minden nap egy alma az orvost távol tartja! – szól a mondás, melynek van valóságalapja. Ez a tápanyagban gazdag gyümölcs sok jótékony hatással bír a szervezetünkre.

Az alma alapvetően tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ennek okán javítja a magas vérnyomást, csökkenti az elhízást, de kisebbíti az esélyét a rák kialakulásának is. Javítja továbbá a bélrendszer működését és a cukorbetegséget is. A tanulmányok összefüggésbe hozták az almafogyasztást a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével, ami kapcsolatban lehet az almában található oldható rost koleszterinszint-csökkentő előnyeivel. Az oldható rostok lassítják az emésztést, így az ember jóllakottnak érzi magát, valamint lassítja a glükóz emésztését, ami segít a vércukorszint szabályozásában. Eközben az oldhatatlan rostok segíthetnek a táplálék átjuttatását a szervezetben. Természetesen minden alma típus más-más módon segíthet, de ha minden nap egy almát eszünk, az biztos, hogy jótékony hatással bír. Számos orvos ajánlja étkezésekhez, salátával vagy krumplival is együtt, sőt, a sült almát is javasolják fogyasztásra.

Már az állatok táplálkozásával kapcsolatban is kimutatták a különböző kutatások, hogy gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással van rájuk az alma. Hogy nálunk is pontosan ugyanígy mennek-e végbe a folyamatok az még kérdéses, de az orvosok és biológusok valószínűsítik, hogy igen. Ugyanis a gyümölcs C-vitamint is tartalmaz, amelyet ugyebár sok betegség gyógyításának esetében táplálékkiegészítőként is ajánlanak. Az influenzából és a megfázásból is a C-vitaminnak hála lábalunk ki előbb, mert erősíti az immunrendszerünket és megvéd bennünket a kórokozóktól.

Nem véletlenül említettük a cukorbetegséget sem, ugyanis általános tévhit, hogy akik ebben a betegségben szenvednek, azok nem ehetnek gyümölcsöt. Ez egyáltalán nem igaz, sőt, a tudósok ajánlják a cukorbetegeknek, hogy étrendjüket egészítsék ki az almával. Az alma oldható rostja lassíthatja a cukor felszívódását a véráramba és javíthatja a vércukorszintet. A rendszeres fogyasztása csökkentheti az inzulinrezisztenciát, valamint javítja a vércukor- és trigliceridszinteket. 2016-ban több tudományos és orvosi szakfolyóiratban is közzétették azokat a kutatási eredményeket, melyek azt sugallják, hogy az almában lévő antioxidánsok szerepet játszanak a rák megelőzésében is. Ennek folytatása volt egy 2019-es tanulmány a Lancet nevű heti szakfolyóiratban, ahol szintén megerősítették, hogy a rostban gazdag étrend védelmet nyújthat a mellrák és a vastagbélrák ellen. Sőt, az almaevés az elhízást is gátolja és a túlsúlyos emberek ha édesség helyett az almát fogyasztják, akkor jelentős kilókat is leadhatnak.

Külön kiemelnénk a birsalmát, melynek nem annyira édes, inkább savanykásabb íze van. Az előbb felsorolt pozitív hatások a birsalmával kapcsolatban is igazak, de méregtelenítésre is szokták használni. Bár testünk alapvetően méregtelenít, de az almával ezekre a folyamatokra még inkább rásegíthetünk és így szervezetünket is tehermentesíthetjük a feladat alól. A káros anyagok megtapadhatnak bennünk, viszont a birsalma rostjai kitakarítják a belünket és eltávolítják a toxikus anyagokat.

Az almák antioxidánsai lassítják a hámsejtek öregedését és feszesebbé teszik a bőrt. Egyesek krémeket is használnak, melyek részben almából készültek, de ugyanezeket az eredményeket a fogyasztásával is elérhetjük. Mindezen számos pozitív tulajdonság olvasás után, ki ne enne meg rögtön egy pár almát?

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben