Gonosz szellem kísért egy német apáca zárdában

A németországi Würzburgban található egy gyönyörű szép premontrei kolostor, ahol állítólag időnként megjelenik egy szellem, aminek már nagyon sokan szemtanúi voltak.

A szellemet egy bajor apácához kötik, akinek Maria Renata Saenger von Mossau volt a neve. Annyit tudunk, hogy Maria 1680-ben született, de hogy hol, arról nem maradtak fent adatok. 1699-ben, tehát mindösszesen 19 évesen beiktatták Zell település kolostorába. A közösségben nagy jámborságáról és segítőkészségéről volt híres és sokan megbecsülték a nőt. Nem csoda, hogy feljebb is jutott a ranglétrán és kinevezték felettesnek. Csakhogy 1746-ban egy érdekes incidens történt: az egyik apácának, Cecíliának súlyos görcsei voltak, amik sehogy sem akartak elmúlni. Maria biztos volt benne, hogy démonok szállták meg és a környezetében még kopogó szellem jelenségeket is észleltek. Sajnos a dolog súlyosbodott, mert a kolostorban egyre többen tapasztalták a furcsa zajokat és dübörgéseket, és több személynek is rohamai lettek.

A dolog vége az lett, hogy az egyik nővér meghalt és Mariát megvádolták, hogy az egészet ő okozta. Egyesek úgy vélték, hogy bűvészkedett, ijesztegette társait és hogy valójában sátánista. A vádak nagyon súlyosak voltak és az egyház ördögűzést rendelt el a kolostorban. Elég bizarr jelenet tárult a papok szeme elé, amikor ugyanis a folyamatokat megkezdték, akkor apácák sokasága hempergett a földön és állatias hangokat adtak ki. A jegyzetek szerint üvöltöztek és csattogtak, mint a veszett macskák. Maria szobáját a papok átnézték és mérgeket, kenőcsöket, valamint furcsa ruhákat találtak nála. Hogy ezek a vádak koholmányok voltak-e azt soha nem tudjuk meg, ugyanis Maria csak azt állította, hogy valójában a bencés rendhez is tartozik és gyóntatni szokott. A vallatások során persze sok minden mást is beismert, aminek valószínűleg sok köze nem volt a valósághoz. Többek között elmondta, hogy valójában egy sátánista boszorkány és gyűlöli Istent. Hét évesen megesküdött a Sátánra, majd ismét hét évvel később, mindössze 12 évesen prostituáltan járta az utcákat. Ekkor tanult az okkult dolgokról, a mágiáról és méregkeverésről is. A kolostorba kerülése előtt 5 évesen keresztelték meg egy fekete misén és csak azért lépett be, hogy viszályt keltsen és megbontsa a rendet Isten egyik házában. A nővéreket megmérgezte és praktikáival megbetegítette.

Az egyházi hatóságok bűnösnek ítélték el Mariát és tetteit szörnyűségnek nevezték, amiért felelnie kellett. Három nappal a bírósági ítélethirdetés után, 1749 júniusában kivégezték, nem is akárhogyan. A fejét levágták, testével együtt elégették, a hamvait pedig szétszórták. Az eset óriási vitákat váltott ki Németországban és Olaszországban. A társadalom magasabb rétegei is becsatlakoztak a dologba és a híres olasz apát, Girolamo Tartarotti úgy vélte, hogy Maria ártatlan volt. Tudományos szintre akarta vinni a boszorkányság kérdéskörét és arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb vádat elutasítsa a boszorkányokkal kapcsolatban. Egy másik, korának híres személye volt Gian Rinaldo Carli történész és közgazdász, aki teljesen szkeptikusan vélekedett a témáról. Mivel Maria nemesi származású volt és előkelő szerepet töltött be a kolostorban is, ezért többen nem nézték jó szemmel a bíróság módszereit és eredményeit. A nő korszakának egyik utolsó „mártírja”, akit boszorkányság miatt végeztek ki. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy nő, aki több mint négy évtizedet töltött az egyház szolgálatába, valójában egy ördögimádó.

Amennyiben a vádak hamisak voltak, és úgy tekintettek rá, mint hitehagyott és eretnek apácára, nem csoda, hogy lelke azóta sem tud megnyugodni. A mai napig vannak beszámolók arról, hogy szelleme végigsétál az apátság folyosóin, és egy csokor rózsát tart a kezében, amelyről leszedegeti a szirmokat, nyomot hagyva maga után az egész területen. Az épületet meglátogatók már évtizedek óta látják a fantomot, mely nagyon sok kutató érdeklődését felkeltette. Sőt, egyesek csak azért mennek el a helyszínre, hogy hátha olyan szerencséjük lesz, hogy láthatják a jelenséget. A fantom feltűnése is arra hívja fel a figyelmet, hogy Maria nagy valószínűség szerint ártatlan volt és csak kényszer alatt vallotta magára a szörnyűségeket.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben