Húst minden nap?

Az igazi húsevők a húst hússal esznek, reggel , délben és este. De jó-e ez a szervezetünknek vagy inkább lassítsunk?

Először a zsírt, majd a szénhidrátokat zárták ki az egészséges étrendből, a felesleges kilók okozóinak mondva ezeket. Ma már a vegetáriánus életmód a divat, viszont nem mindenki hajlandó lemondani a húsról. A hús teljes elutasítása személyes döntésünk azonban érdemes csökkenteni az elfogyasztott húsmennyiséget, ha jó egészségi állapotban szeretnénk maradni.

A sok/kevés nagyon relatív fogalmak, ezért figyeljünk a konkrét számokra. Egy átlagos felnőttnek testtömeg-kilogrammonként egy gramm fehérjére van szüksége. Azok, akik rendszeres kemény fizikai munkát végeznek vagy aktív életmódot folytatnak, megengedhetik maguknak, hogy megduplázzák ezt a számot, de ennél ne egyenek többet! Nemcsak húsból kapunk fehérjét, a kiegyensúlyozott étrend összeállításakor más ételeket is figyelembe kell venni. Továbbá a sült hús több zsírt tartalmazhat, ezért inkább igyekezzünk zsiradék hozzáadása nélkül sütni, vagy főtt húst enni.

Miért fogyasszunk kevesebbet?

A hús a magas purintartalmú élelmiszerekhez tartozik – olyan anyagok, amelyek megemésztve húgysavat képeznek. Kis adagokban ez a sav jót tesz a szervezetnek, de a túlzott mennyiség esetén vesefunkció-károsodáshoz vezet, és köszvény kialakulását idézi elő.

Mikor együnk húst?

A táplálkozási szakemberek szerint ismeretes, hogy a húst átlagosan körülbelül öt órán keresztül emészti a szervezet, így a leghelyesebb ebédkor elfogyasztani a napi húsadagot. Estére inkább válasszunk halat, vagy valamilyen alacsony zsírtartalmú sajtot. Egy ilyen vacsora meglehetősen kiadós, és nem terheli meg az emésztőrendszerünket sem. A vörös húst helyettesítsük olykor csirkével vagy pulykával, és iktassunk be hetente húsmentes böjtölő napokat is. Ez a rendszer segít megváltoztatni az étkezési szokásokat és csökkenti a húsfogyasztást.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben