Itt az újabb oltás! A kutyaallergia elleni vakcina

Sok kutatás született már a kutyaallergiák természetének és progressziójának leírására, de nagyon kevés olyan alkalmazott tanulmány készült, amely ezt az információt arra használja fel, hogy az az allergiát gyógyítsa, vagy tüneteit teljesen megszüntesse. Sajnálatos módon a mai napig is sok emberben vált ki allergiás reakciót a kutyaszőr, így bármennyire is kedveli az állatokat az egyén, házi kedvencnek biztosan nem tarthat játékos ebet. Ám a kutatók most először azonosítottak olyan allergéneket alkotó molekulákat, amelyek mégis megadhatják ezt az örömöt. A megoldás talán a "kutyaallergia elleni védőoltás" lenne?

Nem titok, hogy világszerte növekszik az allergiás megbetegedések száma, amelyre teljesen egyértelműen az a magyarázat, hogy globális szinten szennyezi az emberiség a levegőt és az élelmiszerekben is lassan több a vegyi anyag, mint a tápérték. Csodálkozunk, hogy a semmiből hirtelen allergiásak leszünk? És a kutyaszőr allergia is szintén gyakori betegség lett napjainkra, amely világszerte egyre csak terjed.

Az évek során a tudósoknak hét különböző kutya allergént sikerült azonosítaniuk – olyan molekulákat vagy molekuláris struktúrákat, amelyek egy antitesthez kötődnek, és szokatlanul erős immunválaszt váltanak ki, amelyek normális esetben ártalmatlanok lennének és minden bizonnyal az allergiás reakciók is jelentős mértékben csökkennének, ha az említett globális problémákat sikerülne első körben orvosolni.

De nézzük a további tényeket! A szám szerint hét Canis familiaris nevezetű allergén közül a Can f 1 felelős a legtöbb allergiás reakcióért (50-75 százalék), amely a kutyák nyelvszövetében, nyálmirigyében és bőrében található. Az elmúlt években számos kutatás és kísérlet irányult ezen allergének beható feltérképezésére és a folyamat kapcsán a kutyaallergia elleni vakcina kifejlesztésére is.

Ezért a kutatók röntgenkrisztallográfiát alkalmaztak (a legmodernebb anyagvizsgálati módszer, amely során a röntgensugárzás természetével azonosítják az anyag kristályszerkezetét), hogy meghatározzák a Can f 1 fehérje egészének szerkezetét. A kutatás során sikerült is felfedezniük olyan fehérje mintázatokat, amelyek alkalmasak lehetnek a hipoallergén vakcina előállítására.

Így a kutyaallergia elleni vakcina a világon az első lehet a ritka allergiás megbetegedések orvoslásában és minden bizonnyal megnyílhatna a kutatás további allergiák elleni vakcinák kifejlesztésére is.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben