Júniusban öt bolygót is megfigyelhetünk az éjszakai égbolton

A helyi látási viszonyoktól függően a Merkúr most a Vénusz, a Szaturnusz, a Mars és a Jupiter mellett látható a hajnali égbolton, az északi féltekéről nézve. Ez az öt látható bolygó első együttállása Naprendszerünkben 2020 óta.

Az együttállás az északi féltekéről nézve a keleti horizonton lesz látható. A legjobb időpont ennek megtekintésére június 10-én helyi idő szerint körülbelül 45 perccel napkelte előtt van.

Az, hogy a Merkúr csatlakozott-e már az együttálláshoz, szintén a helyi körülményektől függ. Ha találunk egy olyan helyet, ahonnan tiszta kilátás nyílik a sík keleti horizontra, a bolygónak június 10-e körül már láthatónak kell lennie. Ha dombok, hegyek vagy épületek akadályozzák a keleti kilátást, az égboltot figyelőknek még egy-két hétig várniuk kell; a Merkúr továbbra is magasabbra emelkedik a horizont fölé a hajnali órákban. Június vége a legjobb időszak a megfigyelésre, mivel a Merkúr július elején ismét a horizont alá süllyed.

A bolygók az égbolt széles szakaszán, kelettől délre fognak elterülni. Amikor megpróbáljuk megkülönböztetni a bolygókat a csillagoktól, akkor majd arra figyeljünk, hogy a csillagok általában pislákolnak, a bolygók viszont nem.

A Merkúr lesz a legtávolabb keleten és alacsonyabban, a Vénusz lesz a legfényesebb és fölötte jobbra, a Mars narancssárga színben pompázik majd délkeleten. A Jupitert a horizont jobb felső részén látjuk majd, a Szaturnusz pedig tőle lesz egy kicsit dél felé.

Június 27-én a félhold hasznos útjelző lesz a Merkúr számára, amely éppen a félhold alatt és tőle jobbra lesz látható.

A Merkúr, a Vénusz, a Szaturnusz, a Mars és a Jupiter mind elég fényesek lesznek ahhoz, hogy szabad szemmel is láthassuk őket. Az Uránusz szintén a bolygók sorában van, de sötét égboltra és távcsőre lesz szükségünk a kiszúrásához. A Neptunusz ebben az időszakban jelen lesz a reggeli égbolton is a Vízöntő csillagképben, de csak távcsővel lesz látható.

Mi is ez a bolygóegyüttállás?

A látható bolygók valójában nem sorakoznak egy sorban az űrben; a Naprendszerre felülről tekintő szemlélő a bolygók véletlenszerű elszórtan elhelyezkedő halmazát látná, amelyek történetesen mind a Nap egyik oldalán helyezkednek el. A Földről nézve azonban a mélységérzékelés hiánya miatt úgy tűnik, hogy az összes bolygó egymás mellett van.

A Merkúr 88 földi naponként, a Vénusz 225 naponként, a Mars 687 naponként, a Jupiter 12 évente, a Szaturnusz pedig 29 évente kerüli meg a Napot, így ezek az együttállások rendszertelenül következnek be. Az öt látható bolygó utoljára 2020-ban állt együtt, ezt 2016 és 2005 előzte meg.

Ez egy remek alkalom arra, hogy egyszerre láthassuk ezeket a bolygókat, ritkán van erre lehetőségünk. Használjuk ki és távcsőre fel!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben