Kerüld el a tavaszi megfázást!

Nincs is annál rosszabb, amikor beköszönt a napsütéses kellemes idő és az előre megtervezett programoknak búcsút inthetünk, hiszen egész nap csak a tüsszögés meg az orrfújás kíséri utunkat. Mutatunk pár tippet hogyan kászálódj ki ebből az állapotból rekordidő alatt.

Kezdj forró gőzfürdővel!

A meghűlés panaszai mindenképpen enyhíthetőek a forró víz gőzével. Állj a zuhany alá és burkold be a fürdőszobát annyi gőzzel, ami a reggeli ködre emlékeztet! Ha végeztél a zuhanyzással még maradj egy kicsit a helységben, ez a nedves pára ugyanis elősegíti a mielőbbi felépülést.

A sok folyadék a kulcs

Minden betegség esetén azt mondja a háziorvos, hogy igyál sok folyadékot! Igazából erre alapesetben is szüksége lenne a szervezetnek, meghűlés esetén pedig különösen fontos. Ajánlatos ilyenkor gyógyteákat és forró leveseket fogyasztani, ugyanis a sok folyadék kimossa szervezetedből a lerakódott oda nem való dolgokat, nem is beszélve a nem kívánatos baktériumokról. Az alkoholos és koffeines italoktól azonban jobb, ha távol tartod magadat ebben az időszakban, ugyanis az nem hogy hidratál, jelentősen ki is szárítja a szervezetedet, ami több rosszat teszel.

Sós vízzel érdemes gargalizálni

Meghűléskor legyengül az immunrendszer és ilyenkor nagyobb kockázattal is vagyunk kitéve a fertőzéseknek. Ezt megelőzve érdemes 2-3 óránként meleg sós vízzel gargalizálni, amely enyhíti a torokfájást és megelőzi az esetleges további fertőzéseket.

Pihenj!

Talán a legfontosabb az összes kúrában. Semmiképpen sem szabad igénybe venni a szervezetet egy betegség alatt, sem testileg, sem lelkileg. Aludj annyit, amennyit csak tudsz és engedd, hogy szervezeted öngyógyító mechanizmusai tegyék a dolgukat!

No cigi!

Ha dohányzol is, sokkal jobban teszed, ha betegség alatt nem gyújtasz rá. A füst ugyanis irritálja a légzőrendszert és a megfázás is sokkal tovább tart, nem beszélve a további légzőszervi megbetegedések kockázatának növeléséről.

Vitamin, vitamin, vitamin!

A C-vitamint nem kell bemutatni senkinek, azzal azonban már sokan nincsenek tisztában, hogy mennyi lehet a biztonságos napi bevitel belőle. Eláruljuk a titkot: amennyit akarsz. Ugyanis a c-vitamin azon táplálékkiegészítők közé tartozik, amelyből pont annyi jut el a kívánt helyre, amennyit a szervezet szükségesen jónak lát. A többit pedig egyszerűen kipisiled és az ügy le van zárva. Mi egyébként megfázás esetén 1000 mg kiszerelésből 2 óránként egy szemet fogyasztunk, amit megspékelünk magas hatóanyag tartalmú Echinacea készítménnyel. Ez a kombináció két nap alatt rekord sebességgel ránt vissza a vidám hétköznapokba.

Amit nem ajánlunk

Az antibiotikumok esztelen fogyasztását. Ugyan a vírusok korát éljük és jóformán minden egyes nyavalyára antibiotikumot ír fel szeretett háziorvosunk, azért egy megfázás esetében ez egyáltalán nem indokolt. Antibiotikumra természetesen szükség van abban az esetben, ha betegségünk valóban súlyos, de szedése mellett a probiotikum fogyasztására is törekedjünk! Ugyanis az antibiotikum nemcsak a káros baktériumokat öli meg a szervezetben, hanem a hasznosakat is. Ezáltal a betegségünk végére – bár hiába diagnosztizálnak egészségesnek és gyógyultnak – simán lehet, hogy még hetekig nem találod a helyedet. Pontosan azért, mert az antibiotikum padlóra küldi azokat a baktériumokat is, amire szüksége lenne a szervezetnek a normális működéshez. Védd a bélflórádat probiotikum készítménnyel vagy élőflórás joghurttal, így biztosan hamar helyreáll a rend az immunrendszeredben is.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben