Komoly a pangolinok iránti illegális kereslet a különlegességük miatt

A pangolinok vagy más néven pikkelyes hangyászok ritka emlősök, amelyeket keratinból álló kemény pikkelyek borítanak. Szinte kizárólag csak hangyákat és termeszeket fogyasztanak és túlnyomórészt éjszakai emlősök. A távol keleten előszeretettel kereskednek húsával, azt gondolva, hogy különböző emberi szervekre serkentőleg hat.

Nyolc pangolinfajt tartunk számon világszerte. Ide tartozik az Ázsiában élő kínai pangolin, az indiai pangolin, a szunda-pangolin és fülöp-szigeteki pangolin, valamint az Afrikában előforduló fehérhasú pangolin, a feketehasú pangolin, az óriáspangolin és Temminck-pangolin.

A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a pangolinok Európában fejlődhettek ki, de a fennmaradt fajok csak Ázsiában és Afrikában találhatók meg. Hasonló ökológiai rést töltenek be, mint a dél-amerikai hangyászok, de nem állnak rokonságban és mindegyik hasonló ökológiai szerep betöltésére fejlődött ki a konvergens evolúció során.

A pangolin szó a maláj „penggulung” szóból származik, ami görgőt jelent – a pangolinok viselkedését ugyanis az jellemzi, hogy labdává gömbölyödik, amikor fenyegetve érzik magukat.

A méretük és a pikkelyeik méretének változása miatt az egyes pangolinfajok pikkelyeinek száma valószínűleg eltérő. A Sunda pangolin pikkelyeinek számát hozzávetőleg 900-tól több mint 1000-ig becsülik.

Miért van szükség a pangolinok védelmi intézkedésére?

A pangolinok kevéssé tanulmányozott és kevéssé ismert fajok. Ázsiában azonban hatalmas mennyiségben orvvadászok illegálisan kereskednek velük, míg Afrikában vadhús céljából vadásznak rájuk és a hagyományos afrikai gyógyászatban használják őket, bár a bizonyítékok arra utalnak, hogy az afrikai pangolinokat és származékaikat az ázsiai piacokra irányuló kereskedés célpontja. Következésképpen a pangolin populációk súlyosan hanyatlóban vannak, és úgy gondolják, hogy Ázsia és Afrika egyes részein lokálisan kipusztultak.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben