Kórságot kap a cicám, ha nyers húst adok neki?

Tények és tévhitek a macskák egészséges táplálásáról – imádjuk őket, de tanuljuk is meg, hogyan tudjuk ezt kifejezni. Alaposan utánajártunk a témának, hogy eloszlassuk a tényeket és tévhiteket, amik felmerülhetnek a cicák táplálásával kapcsolatban!

Sok macskatartó kis kedvencét az állat igényeinek nem megfelelő ételekkel eteti, pedig az igazi (állat)szeretet ott kezdődik, hogy tájékozódunk: tehát olyan ételt adunk nekik, amikre valóban szükségük van, és jót is tesz nekik.

A nyers hústól beteg a macska?

Igaz: vannak olyan baktériumok, amelyek valóban megtalálhatók nyers húsfélékben: salmonella, campylobacter, vagy elkaphatják az Ajueszky-betegséget is. Mindazonáltal az állatorvosok, illetve egyéb szakértők sem mondják, hogy kifejezetten tilos a macskát nyers húsfélékkel etetni. Tiszta, jó minőségű (akár emberi fogyasztásra is alkalmas) nyers húst szabad adni a szőrös gyerekeknek is, azonban a kérdéses minőségű húsfélékkel bánjunk óvatosan, hiszen akár klórt, vegyszereket, gyógyszermaradványokat is tartalmazhatnak.

Nem igaz: nem szabad a macskának nyers húst adni. Ugyan a vélemények megoszlanak azok között, akik csak macskatápot, főtt ételt, vegetáriánus macskaeledelt vagy kizárólag nyers húst (BARF) adnak kedvencüknek, szerintünk az arany középút a mérvadó. Na meg persze pénztárcánktól is függ, milyen cicahamit tudunk éppen venni a kis királynak/királynőnek.

Tippünk: ha a cica egészséges, és szívesen fogadja, adjunk neki bátran nyers húst is, semmi rosszat nem teszünk vele. Porcot, szívet, májat is kaphat mértékkel, azonban csontot nem, mert az valóban veszélyes. A mi cicánk él-hal a nyers húsért, lehet csirke, sertés, marha, akár belsőség is, főzés közben szoktam neki adni egy keveset mindegyikből – szigorúan a saját tálkájába!

A macska ragadozó?

Igaz: a macska ragadozó, a fogsora és emésztőrendszerének felépítése is ezt támasztják alá. Azonban a vadászösztön csak akkor működik benne optimálisan, ha tanult folyamatok is megerősítik. Magyarul: egy tizedik emeleti lakásban nevelkedett szobacicától senki ne várja el, hogy egerésszen és kistestű madarakat fogjon, mint hősi ősei.

Nem igaz: a macskának kizárólag nyers húsra van szüksége. Ez valóban így lehetett mondjuk 6000 évvel ezelőtt, azóta azonban sok víz lefolyt a Níluson, mióta az első bolhataxi beszökött az egyiptomi magtárakba egerészni.

Tippünk: minden macska más, így mi azt is tökéletesen el tudjuk képzelni, hogy egészséges lehet számukra is akár a 100% nyers etetés, akár a 100% növényi táplálkozás. A mi cicánk is szokott enni egyébként rukkolát, dinnyét, krumplit, míg a banánt és uborkát otthagyja, ha kíváncsiságból kér is belőle. Mindent adunk neki, akár főtt ételt és nyers húst is, persze a finom és teljes értékű macskaeledel mellett.

Figyeljük a macskánkat, tájékozódjunk a témában, akár még az állatorvost vagy a kedvenc állateledelesünk véleményét is megkérdezhetjük. Szőrös kis társaink valós igényeinek és szükségleteinek megfelelően etessük őket. Mivel mi vagyunk a „felnőttek”, ők pedig az „óvodások”, ezért nekünk kell azért felelősséget vállalni, hogy amit enni adunk nekik, az valóban jót is tesz.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben