Segítség, depressziós a cicám!

A macska, mint társállat teljes mértékben családtag, és ugyanúgy vannak érzései, mint nekünk embereknek. Mik a jelei, és mi a teendő, ha a négylábú depressziós, vagy szeparációs szorongása van?

Felelős állattartóként figyelmet fordítunk a cicánkra, jó minőségű eledelt adunk neki enni, és minden nap játszunk vele, hogy érezze a törődésünket és szeretetünket. De néha van az úgy, hogy a környezetben beállt változás, új családtag érkezése, vagy a megváltozott életmódunk miatt a macsek depressziós lesz.

A macska depressziójának jelei

Intő jel lehet, ha a cicus nem eszik, vagy nem fogadja el a megszokott és szeretett tápokat. Előfordulhat túlzott aluszékonyság, vagy épp ennek ellenkezője: agresszív vagy félelemmel teli viselkedésbe is hajszolhatja a depi. Ilyenkor más hangokat adnak ki, mint szoktak, többet nyávognak, vagy a nagyon közlékeny egyedek teljes némaságba burkolóznak. Az is árulkodó lehet, ha nem mosdik rendesen, elhanyagolja a bundáját, vagy nem az alomba piszkít.

A cicadepresszió okai

A társállatok – pláne, ha kizárólag lakásban vannak, tehát szorosan az emberek közelében – nagyon érzékenyen reagálnak az embereket érintő változásokra. Kisbaba születése, új házikedvenc vagy új családtag, válás, haláleset, költözés, vagy a gazdi aktuális hangulata mind-mind hatással vannak kedvencünkre. A macskáknak fontos az állandóság, biztonság, így, ha bármi eltér a megszokottól, érzékenyen reagálnak.

Depresszió vagy szeparációs szorongás?

Ez a két „betegség” tüneteiben nagyon hasonlít, a különbség talán inkább az okokban ismerhető fel. Ha megváltozott életmódunk, munkahelyváltás, új párkapcsolat vagy egyéb ok miatt kevesebbet vagyunk otthon, és nem kapja meg napi rendes szeretetadagját, kedves macsekunk könnyen búskomor lehet. Érdemes az ilyen helyzeteket inkább megelőzni, vagy ha már kialakult a baj, akkor azonnal reagálni és kezelni.

Hogyan előzhetjük meg a macska depresszióját?

Kedvencünk is érző lény, így a napi kajaadagon kívül szüksége van a szeretetünkre, odafigyelésre, törődésre. Hogyan tudjuk cicanyelven kifejezni ezeket? Egyrészt a kedves szavakkal – igen, tudjuk, hogy a macskák nem beszélnek és nem értik a szavakat, de ha alapvetően szoros a kapcsolat a gazdival, akkor igenis felfogja, ha azt mondjuk neki: szeretlek, szép vagy. A lassú pislogás macska-szeretetnyelven pontosan ezt jelenti, érdemes kipróbálni. A játék számukra nem elfecsérelt idő, így ajánlott, hogy minden nap foglalkozzunk vele, görgessük a labdát, kergessük együtt a cicapecát, vagy kapargassuk a papírdobozt.

Mit tehetünk, ha már beteg a cica?

Ha már kialakult a depresszió a macskánknál, vagy szeparációs szorongást vettünk észre, akkor akár állatorvost is felkereshetünk. Azonban az is elég lehet, ha a bajt észlelve több figyelmet fordítunk szőrös élettársunkra. Naponta plusz fél óra játék, folyamatos kommunikáció, türelem és kitartás szó szerint csodákra képes. Remek alkalom, hogy végre vehessünk neki egy új játékot, egy új fekhelyet, vagy egy finom falattal is meglephetjük.

Szerkesztőségünk tippje

Beszéljünk hozzá rengeteget, és hallgassuk meg, mit szeretne ő is mondani. Nem, nem vagyunk totál flúgosok, csak szeretjük a cicákat 😊

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben