Mit tudunk a fecskékről?

Az állatok megjelenése életünkben spirituális-mítikus jelentéssel bírhat. A környezetünkben is él néhány fecske-család, akiknek azzal is segítünk, hogy néhány helyen locsolással sarat képzünk, hogy a fészekhez találjanak építőanyagot.

A fecskefélék (Hirundinidae) minden kontinensen megtalálhatók az Antarktisz kivételével, élőhelyüknek nyitott területeket választanak: nyílt erdők, szavannák, gyepek, mocsarak, cserjések és mangrovék. Áramvonalas, karcsú testüket színes, gyakran fémes fényű tollak borítják. A fecskefélék repülő rovarokkal táplálkoznak, többek között szúnyogokkal.

Fölöttünk az égen gyakran többszáz fecske repül, akik villámgyorsan cikázva végzik a biológiai szúnyogirtást. Gyűjtik az energiát, hogy augusztus vége felé el tudjanak indulni a több ezer kilométeres útra, Afrikába, ahol majd a telet töltik…

Mitológia és szimbólumok

A fogságban tartott fecske bár tovább él, de nem szaporodik, talán ezért is tartják a szabadság szimbólumának. A fecske költöző madár, hírnöke a tavasznak, újjászületésnek és kedvező változásoknak is. Az ókori hellén mitológiában Aphrodité szent madara a fecske. A magyar néphit szerint ha az ereszünk alatt fecske fészkel, szerencsések leszünk, beteg embernek gyógyulást, fiatal házasoknak boldogságot hoz az ablakon berepülve ez a kedves kis madár.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben