Kullancs van a kutyában, mit tegyek?

A kullancsok gyakori paraziták, amelyek nyirkos, füves, bokros vagy erdős területeken leselkedhetnek, de még a homokos strandokon sem ritkák. Tavasszal, nyáron és ősszel a legaktívabbak, de igen szívós élősködők és fagypont alatti hőmérsékleten is túlélnek. Az idő is enyhül, így egyre többet vagyunk kutyáinkkal is a szabadban, ami máris a legjobb hír a kullancsoknak, nekünk pedig az, hogy egyszerű megelőzéssel könnyen elpusztíthatóak.

Minden alkalommal alaposan nézd át a kutyádat, amikor egy hosszabb patak parti vagy erdei sétáról tértek haza! A kullancsok szívesen bújnak meg a kutyus zártabb testfelületein, mint például a fülek belsejében, a lábujjak és a lábpárnák között, a hónaljban és a farok alatt.

Hogyan szedhetem ki kedvencemből, ha találok egyet?

  1. Mielőtt bármit is tennél csepegtess tiszta alkoholt a kullancsra, ez egy kicsit meglazítja a csápjait, elernyed, sokkal egyszerűbb lesz kihúzni.

  2. Csipesszel fogd meg a kullancsot közvetlenül a fejénél – ne a testénél!!! –, és egyenletesen, csavargatás nélkül húzd ki!

  3. A kullancs ezután lehet, hogy nem mozog, de még nagyon is él. Adj neki még egy pár csepp alkoholt elpusztításához és zsepibe csomagolva húzd le a WC-n! Fontos, hogy ne nyomd össze az ujjaiddal, mert betegségeket terjeszthet!

  4. Kis kedvenced kullancscsípését ezután tisztítsd és fertőtlenítsd alkohollal, majd kend be az erre a célra alkalmas kenőccsel, amit bármely kisállat kereskedésben megkapsz. Könnyen előfordulhat, hogy egy kis duzzanat keletkezik majd a harapás helyén, de pánikra semmi ok. Ennek az az oka, hogy a kullancsoknak mérgező nyáluk van, de ez a kellemetlen mellékhatás hamar elmúlik.

  5. Ha bármi panaszt tapasztalsz a kullancsok eltávolítását követő napokban, akkor fordulj állatorvoshoz, de erre nagyon ritka, fertőzéses esetekben van szükség.

Hogyan maradhat kutyám kullancsmentes?

Számos ismert, vény nélkül kapható készítmény specializálódott a kullancsokra, amelyeket nyugodt szívvel alkalmazhatunk kutyáinknál is. Természetesen az a legjobb, ha előtte az állatorvossal konzultálsz, hiszen vagy ajánl egy megbízható terméket vagy Lyme-kór elleni védőoltást biztosít kutyád számára.

Persze a megelőzés bármilyen alkalmazott termék mellett ugyanúgy fontos. Így ügyelj arra, hogy a kutyus ne nagyon kószáljon magas fűben, mert az aljnövényzetben ugyanúgy ott leselkedik rájuk a veszély!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben