Malcolm Youngot soha nem értékelték az AC/DC rajongói

A ritmusgitárosok olykor háttérbe szorulnak, pedig sok esetben ők a zenekar atyjai, ötletgazdái, dalszövegírói. Malcolm Young is ebbe az árokba borult, hiába fűződik hozzá az AC/DC alapítása, rivaldafényből a legtöbbet mégis a testvére, Angus kapta.

Youngék nyolcan voltak testvérek és többük az AC/DC-ben is megmutatta magát, azonban a zenekar alapítása kizárólag Malcolmhoz és Angushoz kapcsolódik. Malcolm volt, aki elkezdett gitározni, majd Angus is kedvet kapott hozzá és miután egészen jól kiművelték magukat, létrehozták ezt a kultikus rocktörténelmi csapatot. Az elnevezés is Youngéktől ered, de se Malcolnak, se Angusnak nem volt köze hozzá, ugyanis lánytestvérük, Margaret adta a banda nevét egy varrógép hátuljáról leolvasva, ami a srácoknak azonnal megtetszett.

A zenekar történetéről természetesen órákig lehetne még mesélni, most maradjunk mégis Malcolmnál, hiszen megéri minden további nélkül a figyelmet.

Úgy is emlegették őt, mint a zenekar szíve, akinek dübörgős riffjei meghatározták az AC/DC negyven évét. Játékában mindig ott volt egy megmagyarázhatatlan szépség, ami kiemelkedik a mai napig is az AC/DC dalai közül. Nevezzük őt bátran minden idők egyik legnagyszerűbb ritmusgitárosának, aki ugyanolyan kultusszal tartotta össze a zenekart, mint testvére Angus Young, egykori énekesük Bon Scott vagy akár a jelenlegi Brian Johnson, akik együtt olyan maradandót alkottak, mely örökre és elpusztíthatatlanul fennmarad.

Malcolm játéka többek között azért is volt kiemelkedő a ritmusgitárosok között, mert óramű pontossággal tartotta a tempót élő metronómként, aki a színpadon is úgy élt, ahogyan egy igazi rockzenész. Aki dalaival felszabadítja a lázadó rocktársadalmat és örök időkre szóló emléket ad rajongóinak. Soha nem kérkedett és megmaradt szerény embernek, egyszerűen csak szívből csinálta azt, amit mindig is el akart élni az életben. Sikerült neki, remek példa a zenésztársadalomnak.

Azonban sajnos a rajongók egy része csak későn, Malcolm halála után fedezte fel mindezt, ugyanis mindig is Angus volt a rivaldafényben a kis nadrágjával és az SG gitárjával fél lábon ugrálva a színpadon. Kétségtelen tény, hogy igazi showman és fantasztikus zenész az öreg, de ritmus alapok nélkül nem lett volna sohasem olyan az AC/DC, ahogyan azt megismertük.

Malcolm 2017-es halálát nagy szomorúság fogadta, különösen a rock and roll világában, mi mégis tisztelettel emlékezhetünk meg úgy róla, mint aki másokat varázsolt naggyá a színpadon, pusztán csak az ő egyszerű szerény, de mégis kőkemény jelenlétével. Az AC/DC dalairól nem is beszélve, hiszen igen komoly mennyiség közülük az ő munkájának gyümölcse.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben