Még mindig keresik a tavaly Norvégia felett felrobbant meteoritot

Folytatódik a vadászat egy szokatlanul nagy meteor töredékei után, amely még tavaly július 25-én Norvégia felett megvilágította az eget. A meteor hatalmas robbanással ébresztette fel Oslo lakóit. Vajon hol tart most a keresés?

A meteorból származó tűzgolyó helyi idő szerint 2021. július 25-én éjjel 1 óra körül fényes villanások közepette, csíkot húzva maga után csapódott be egy Oslo melletti erdőben. A meteor dübörgése számos lakost megijesztett és a norvég segélyszolgálatok hívása is megnövekedett az eset alatt, bár személyi sérülésről vagy kárról szerencsére semmilyen jelentés nem érkezett. 

A Norvég Meteor Hálózat, amely a meteortevékenységet figyeli az országban, elemezte a bolygón kívüli röppályájáról készült videofelvételeket, hogy meghatározza a meteorit becsapódási helyét, amely a csoport szerint valahol a Finnemarka erdő hatvan négyzetkilométeres körzetében található. 

Az NMN szerint a meteor 43200 mérföld/órás (72000 km/óra) sebességgel haladt és öt-hat másodpercig világította meg az eget. A meteor nyomáshulláma erős széllökést is okozott – közölte a csoport.

Az esetet vizsgáló Morten Bilet meteoritgyűjtő és az NMN tagja a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a meteor a Föld felé terelődött, amikor a Mars és a Jupiter között utazva elérte Naprendszerünk kisbolygóövét.

Egy ekkora tárggyal szinte lehetetlen átfogó képet kapni mindenről. Könnyebb lett volna, ha meredekebb pályája lett volna. Még nem tudjuk, hogy szikla volt-e vagy vasmeteorit. A tapasztalatok alapján valószínűbb, hogy szikla, de még nem tudunk következtetéseket levonni. - mondta Bilet.

Az NMN az esetet követően egy hétig is kutatta a meteortöredékeket, a csoport épp ezért azt gyanítja, hogy egy nehezen fellelhető helyen, valahol egy erdő közepén bukkanhatnak majd rá, de a meteorittöredékek felfedezése akár 10 évig is eltarthat.

Az Amerikai Meteor Társaság (AMS) is felfigyelt az esetre, szerintük az Oslo felett dübörgő és felvillanó, lángoló szikla egy különleges típusú meteor volt, az úgynevezett "tűzgolyó" meteor.

A tűzgolyók méretük és sebességük miatt fényesen égnek – ami jelentős súrlódást okoz, amikor a sziklák a Föld légkörét érik. Mivel az űrkőzetek a hangsebességet jóval meghaladó sebességgel jutnak be a légkörbe, hangrobbanást is okoznak, vélhetően ezt hallhatták az oslóiak is. Az AMS szerint naponta több ezer tűzgömb meteor lép be a Föld légkörébe, de a legtöbbet észre sem vesszük, mert nem elég fényesek ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk őket, legtöbbjük pedig lakatlan területeken haladnak át.

A csillagászok, a meteoritgyűjtők és a kalandorok azóta is keresik a tavaly becsapódott meteorit darabjait, de furcsa mód senki nem bukkant még a nyomaikra. Reméljük hallunk még erről az érdekes esetről és azt is megtudjuk milyen összetételű kőzet pottyant a Földre.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben