Meggyászolják e a kutyák elhunyt társaikat?

Habár a kutatások azt igazolják, hogy a kutyák nem ismerik a halál fogalmát, azt mégis sikerült megfigyelni, hogy ha egy kutyatársuk nem jön haza, hiányuktól keserves sírásba kezdenek. Hogyan segíthetünk nekik feldolgozni ezt a traumát?

A legtöbb kutya általában gyorsan feldolgozza társa halálát, szerető gazdája pedig hiszi, hogy náluk is megvan a gyász időszak. Ugyanis amikor két kutyus együtt nő fel vagy évekig élnek egy légtérben, akkor az elhalálozás után keletkező űr ugyanúgy jelen van náluk is, mint az embernél. Számtalan gazdi számolt be arról például, hogy a kutyájuk látszólag is állandóan kereste társát és amikor elhunyt barátja nevét hallotta, akkor nyüszögős sírásba kezdett.

Azonban fontos tudni, hogy a kutyák nem rendelkeznek azzal a kognitív képességgel, hogy értelmezzék a halál fogalmát, viszont az emberi hangokra és testbeszédre kitűnően reagálnak. Így amikor a szeretett társunk elvesztése miatti szomorúságunk hangunkban és mozdulatainkban is megmutatkozik, akkor kutyáink ugyanúgy reagálhatnak a sírásunkra vagy szimplán csak az ebből eredő rosszkedvre.

Egyes kutyák elvesztik étvágyukat is vagy még rosszabb

Egyes kutyák a társuk halála után néhány napig teljesen étvágytalanok, alig esznek valamit, míg mások teljesen nyugtalanok, állandóan vonyítanak és folyamatosan a mi társaságunkban keresik a vigaszt. Viselkedés szakértők ezt a folyamatot nevezik szeparációs szorongásnak, amivel azért is fontos foglalkozni, mert két kutyus ragaszkodásából eredően, ha az egyik elhalálozik, akkor a másiknál ez a probléma nagyon sokáig meg is maradhat, ha egyedül van otthon, amíg a gazdi a mindennapi rutinját végzi.

Volt olyan gazdi is, aki arról számolt be, hogy az egyik kutya elhalálozása után a másik nagyon félénk és bátortalan lett, míg egy másik esetben pont fordítva, teljesen kiszámíthatatlan és vad kutya vált belőle, ami a családtagokra is veszélyt jelentett. Erre azért ritkább a valószínűség, de sajnos nem egyedüli esetről van szó. Ezek a reakciók egyértelműen barátjuk elvesztésének okai voltak.

Hogyan segíthetünk kutyánknak megbirkózni a változással?

Azon kutyáknál, akiknek viselkedése megváltozik, amennyire csak lehetséges, próbáljuk meg nem éreztetni vele szomorúságunkat és rossz közérzetünket, a kutyusra pedig fordítsunk több figyelmet! Több testmozgás, több séta, több játék. A legtöbb esetben így a gyászoló kutyus is néhány héten belül visszatér normális, megszokott önmagához.

A legjobb tanács pedig még mindig az, hogy kérjük ki szakember segítségét a kutya viselkedésbeli változásai kapcsán. Minél hamarabb kérünk segítséget, annál hamarabb tér vissza kedvencünk is normális kerékvágásba és a vele eltöltött extra figyelem és idő mindenképpen meghálálja önmagát.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben