Miért fontos összeszedni séta alkalmával a kutya barnamaciját?

Ugyan tisztelet a kivételnek, de sajnos akadnak olyan gazdik, akik hiába voltak szemtanúi kedvencük illemének, a csomagot mégis ott hagyják maguk után. Még csak nem is az a baj, hogy más belelép, hiszen némi szerencse elkél a mindennapokban, sokkal inkább azok a következmények, amelyek mind az embert, mind az állatot egyaránt érintik.

A kutyus piszka mint az köztudott, élősködőket tartalmazhat és betegségeket is terjeszthet. És sajnos a parkban otthagyott kutya kakit a mi kutyusunk is megeheti, megnyalhatja úgy, hogy azt észre sem vesszük, így amikor ebünkkel érintkezünk, a kórokozót akaratlanul is haza vihetjük otthonunkba, de akár még a szervezetünkbe is bekerülhet különféle betegségeket okozva ezzel.

Mindemellett az otthagyott illemcsomagok szennyezhetik a közeli folyókat és patakokat, vagyis az ivóvíz ellátásba is könnyen bekerülhet, hiába tisztítják azt folyamatosan. De a környezetre sincsen jó hatással, hiszen az effajta ebfajta trágya nem tesz jót a növényeknek sem. Ráadásul a többi kutyát is arra ösztönzi, hogy ugyanott végezze el a dolgát, aminek következtében felhalmozódik a nitrogén, ami által kipusztul a fű és a környező növényzet is.

A megoldás egyszerű: mindig legyen nálad egy műanyag kakizsák! Ez a legegyszerűbb módja, hogy ebbe helyezd a kutyatáp végtermékét, a parkokban az erre kihelyezett szemetesben pedig hamar meg is válhatsz tőle. Ha viszont hazáig kell cipelned és ott helyezed végső nyugalomra a szemetesben, még akkor is többet tettél a kutya, mások és saját egészséged megőrzéséért, mint ha egyszerűen csak otthagytad volna.

Még a globálisan fenntartható megoldásra is gondoltak a környezetbarátok, így könnyű szerrel beszerezhető az állateledelesnél – de a nagyobb kisállat kereskedésekben biztosan – olyan biológiailag lebomló kakizsák, amely semmilyen káros hatással nincs a környezetre, így ennek beszerzésére is van lehetőséget.

Figyeljünk kutyánkra és figyeljünk egymásra!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben