Mítoszok a Holdról

A Holdat végül meghódítottuk, holott ez még az 1950-es években is lehetetlennek tűnt. Matematikusok és fizikusok számították ki, hogy nem lehetséges elhagyni a Földet, mert nem teljesíthető az úgynevezett szökési sebesség elérése, hogy kilépjünk a légkörünkből. Aztán mégsem lett igazuk, s ez is bemutatta, hogy mennyit változhat a tudomány akár egy-két évtized alatt is.

1969. július 20-án az Apollo-11 program keretében az ember először lépett a Holdra. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Mondta Neil Armstrong, mikor kilépett a holdkompból a talajra.

Azóta sem jártunk ott. Mostanában kezdődött újra egy verseny, amikor is egyre több állam jelentette be, hogy ismét megcélozzák a Holdat. Eddig állandóan a Marsról hallhattunk, hogy a 2020-as évben vagy a 2030-as évek elején elindulhatnak rá az első telepesek, így kissé elhanyagoltuk az égi kísérőnket. Aztán az Artemis-program keretein belül 2024-re saccolták be, hogy egy nőt és egy férfit is küldenének a Hold déli sarkköri régiójába.

Nem hiába áhítozunk annyira, hogy meghódítsuk a Holdat, ugyanis már őseink is számos legendát szőttek hozzá. A kínai mitológiában szerepel Chang-O vagy Chang’e istennő. A legenda szerint ő és férje, Houyi fent élt a mennyekben a többi istennel, akik halhatatlanok voltak. A Jáde császár tíz fia ráunt unalmas mindennapi teendőire, vadul rakoncátlankodtak az égbolton, és erejükkel elkezdték megperzselni a Földet. Mikor apjuk leparancsolta őket, azok nem hallgattak rá, így a császár kénytelen volt hívatni Houyit, hogy tanítsa móresre a fiúkat. Azonban Houyi elvetette a sulykot, mert meglátta a Földön a megpörkölődött embereket, és a tíz fiúból kilencet lenyilazott mérgében. A császár annyira mérges volt, hogy az íjászt és feleségét, Chang-O-t megfosztotta hallhatatlanságától, és kiűzette őket a mennyekből a Földre. Chang-O nagyon nyomorúságosan érezte magát amiatt, hogy halandó lett, ezért férje felkerekedett, hogy megszerezze a halhatatlanság tablettáját, amit végül Xi Wangmu istennőtől kapott meg. Houyi hazavitte egy kis dobozban, és megtiltotta feleségének, hogy kinyissa azt, amíg haza nem ér. Ám Chang-O-n győzött a kíváncsiság, és egy idő után felnyitotta a dobozt, megtalálva benne a tablettákat. Ekkor ért haza Houyi, és szörnyen dühös volt a feleségére, amiért nem hallgatott rá, és a vita közben véletlenül a nő lenyelte az egész pirulát. Ennek hatására lebegni kezdett. Fel, egészen a Holdra, és a nyilas istennek nem volt szíve lelőni asszonyát, ezért Chang-O hazája a Hold lett.

Az egyik legrégebbi Hold-istenség azonban a japán Tsukuyomi „no Mikoto”, és mint neve is jelzi, férfi volt. Miután megmászta a „mennyei létrát”, az égben élt testvérével, Amaterasuval, a Holdra jut. A japán császárok úgy gondolták, hogy ők ezen égi isteneknek leszármazottjai, akik egyébként megalapították az ősi Japán területeit. A királyi vérvonalban tehát istenek vére is csörgedezett.

Az ausztrál Mandjindja mitológiában megtalálható Kidili, aki egy „holdember” volt, és megpróbálta megerőszakolni a nőket a Földön. Azonban Kidili, hasonlóan a skandináv istenekhez, nem halhatatlan! Ugyanis a tetteiért egy csatában két férfi – akiket Wati-kutjara néven illettek – megölte őt egy mágikus bumeránggal.

A hinduizmusban Chandrát a Holddal, az éjszakával és a növényekkel hozták kapcsolatba. Már a neve is fényest, ragyogót és csillogót jelent. Manapság elég elterjedt vezetéknév a férfiak között. A Hold istenítése és asztrológiai jelentősége már a védikus korban előfordult, és a Védákban is feljegyezték. A legkorábbi Indiában feljegyzett asztrológiai mű a Vedanga Jyotisha, amelyet az i. e. 14. században kezdtek el összeállítani. A Holdra és a különböző klasszikus bolygókra az Atharvavéda Kr. e. 1000 körül hivatkozott.

Végül említsük meg a görög mitológiát, ahol Szeléné volt a holdistennő, aki Héliosz napisten húga volt. zelénét gyakran azonosították Artemiszszel, ahogyan testvérét, Hélioszt is Apollónnal azonosították. Szelénét és Artemiszt Hekatéval is kapcsolatba hozták, és mindhármukat hold- és holdistennőnek tekintették, de csak Szelénét tekintették magának a Holdnak a megszemélyesítésének.

Reméljük, hogy a következő években újra elérhetjük a Holdat, hátha találkozhatunk Chandrával vagy Chang-O-val!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben