Népdalmetál a Zinfielddel

A Fáklya Rádió októberi közönségtalálkozóján is nagy sikerrel szerepelő, Magyarország egyetlen modern népdalmetál zenekarával, a Zinfield együttessel beszélgettünk.

A 2009-es alapítású zenekar első elrugaszkodásra hagyományos rock zenekarként indult. Megannyi változás és 2013-ban egy új énekes-gitáros taggal azonban kiforrt egy új irány, mely azóta is erősen tartja magát, stílusuk modern népdalmetállá formálódott. 2014-ben, a bemutatkozó albumuk erre a stílusváltásra tett pontot, mely Elindultam szép hazámból címen jelent meg.

Mivel a zenekar tagjai egytől-egyig hisznek a magyar népdal és népzene mai korba, mai szellembe és mai formájába való átörökítésében és a szellemi kultúra megőrzésében, ezért nem is kérdéses hát, hogy zenéjükkel mi is az igazi missziójuk. Szavaikkal élve: "A gyönyörű magyar népdalokat, lehangolt gitárokkal, húzós riffekkel, és népi hangszerek nélkül dolgozza át a zenekar egy fiatalos közönségréteget megcélozva."

Zenéjük hangulata a régi korokat idézi, az 1800-as évek tanya- és betyárvilágát. Betyárbecsületről szóló dalaik mellett felcsendül a szájhagyomány útján terjedő népdalkincsünk legjava, melyek helyenként saját szövegekkel egészülnek ki, némi meglepetés-élményt kiváltva, az ismert versszakoknál pedig valóságos közösségi összetartozást és szabadságélményt megidézve.

A Zienfieldet hallgatva pedig felmerül a kérdés, két ilyen különböző stílus, hogyan lehet mégis ennyire "egy" vagy ha ez a zenekar egészében rejlő titok, akkor értjük már miért zenélnek ekkora sikerrel.

A Fáklya Rádióban elhangzott beszélgetést teljes egészében meghallgathatod vagy letöltheted ide kattintva!

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben