Több ún. zöldfolyosóra lenne szükség!

Egyre több ökológiai, azaz zöldfolyosó létesül világszerte, de még így is rendkívül kevés területen tudnak vonulni gondtalanul az állatok a lakott területeken, a nagyobb utak mentén.

Az állatok élettere egyre inkább szűkül, a vándorlásuk nem akadálytalan. Egyre több az út, a lakott részek, a mezőgazdasági területek, így nagyobb az esély, hogy vándorlásuk, élelemkeresésük, párkeresésük során elüti az autó őket, betévednek a városokba. Ezért fontos lenne az ökológiai folyosók számát növelni, köztük hazánkban is!

Mi az az ökológiai folyosó?

Az ökológiai folyosó, azaz más szóval zöldfolyosó egy mesterséges összeköttetés nagyobb, természetese élőhelyek között a vadak számára. A folyosókat arra szánták, hogy a természetes élőhely-foltokat összekötő tájelemek legyenek, természetes kinézettel. Ez elősegíti az állatok biztonságát, a fajösszetétel keveredését, a táplálékforrások és a párválasztási lehetőségek növekedését.

Ezeken a területeken természetes közegben kelhetnek át a főbb élőhelyek között az állatok. Nem csupán az állatok számára van jelentősége a létrehozásuknak, hanem a mikroklímára is jó hatással vannak. Ráadásul a zaj és légszennyezés, a porszennyezés elkerülhető velük. A talajvédelemben is szerepe van, mérsékelik a vízlefolyásokat is, ugyanakkor a relatív pártartalom nő. Vadgazdálkodás szempontjából is hasznos, vadeltartó-képességet növeli egy-egy ökológiai folyosó létrehozása. Na és nem utolsó sorban az emberek számára is előnyös, hogy a vadak vonulásától nem kell tartaniuk a gyorsforgalmi utakon, így elkerülhetők a balesetek.

Az ökológiai folyosók lehetnek zárt, nyitott vagy áttört sövények. Különböző fasorok, lombos cserjesövények, erdősávok, cserjesávval kísért fasorok, gyümölcsösök, vagy tavak is lehetnek.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben